8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPresa din Moldova, despre Sergiu Lucinschi: A fost nevoie de 20 de...

Presa din Moldova, despre Sergiu Lucinschi: A fost nevoie de 20 de ani ca să fie reținut

Presa din Republica Moldova relatează despre reţinerea fiului fostului preşedinte Petru Lucinschi, lui Sergiu Lucinschi, suspectat de fapte de corupţie, informează Mediafax.

Într-un articol cu titlul “Lucinschi a fost arestat, dar doar în România; DNA-ul nu va trece Prutul”, Jurnal de Chişinău scrie că “Serghei Lucinschi, una dintre cele mai odioase figuri ale Moldovei anilor ’90, când pensiile se plăteau în caloşi şi săpun, iar cei 350 de lei salariu pe care-i aveau profesorii nu veneau cu lunile, a fost ridicat aseară de procurorii DNA”.

“A fost nevoie de vreo 20 de ani după dezmăţul pe care acest fecior de preşedinte şi l-a permis în Moldova, ca să fie arestat. Şi într-o altă ţară. O altă ţară pentru el şi tatăl său, nişte românofobi atroce. Ghinionul său a fost că s-a stabilit în România. Acolo unde legea deja funcţionează, iar indivizii ca el ajung să plătească mai devreme sau mai târziu”, scrie Jurnal de Chişinău.

“Am văzut că mulţi se roagă ca DNA să treacă Prutul. Nu fraţilor, DNA-ul nu are cum să treacă Prutul. Noi trebuie să-l trecem, revenind acolo unde ne este locul”, mai scrie sursa citată.

PRO TV Chişinău notează, la rândul său, că Sergiu Lucinschi şi-a petrecut noaptea în arestul Poliţiei Bucureşti. După mai puţin de două ore de audieri, procurorii anticorupţie au decis să îl reţină pentru 24 de ore pe fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, omul de afaceri Sergiu Lucinschi. În acelaşi dosar a fost reţinut şi Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), acesta fiind acuzat de luare de mită.

Site-ul Unimedia.info relatează că avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte al României Traian Băsescu, este suspectat de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi și a fost audiat marți la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Sergiu Lucinschi, în vârstă de 50 de ani, a făcut studii în domeniul artelor la Moscova şi chiar era cunoscut ca un bun cântăreţ. În anii 1990-2000 a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv celebrul club de noapte Most (Podul) din Moscova, potrivit site-ului de informaţii economice Mold-Street.com.

În anul 2011, s-a mutat în România, unde a preluat gestiunea companiei Genesis International, controlată de familia Lucinschi prin intermediul firmei Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine şi IPA International Project Agency Establishment din Liechtenstein. În Republica Moldova, compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a zece străzi din Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină.

În anul 2012, compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia, mai scrie Mold-Street.com.

Anul trecut, Serghei Lucinschi a înregistrat la Moscova două noi companii: Vest-Torg şi Glavreghionproiect.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au reţinut pe omul de afaceri Sergiu Lucinschi pentru șantaj şi trafic de influenţă şi pe Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită, urmând să ceară marţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

Sergiu Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate determina anchetatorii să ridice sechesterul pus pe bunurile acestuia şi să soluţioneze favorabil dosarele acestuia, indiferent de probele existente. În schimbul acestui “ajutor”, Sergiu Lucinschi ar fi primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, arată procurorii în ordonanţa de reţinere.

Cei doi ar fi încheiat pentru aceşti bani un contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoştea că i-ar datora lui Sergiu Lucinschi suma de două milioane de euro şi se angaja să îi restituie până la 24 decembrie 2015.

Procurorii au mai arătat în ordonanţa de reţinere că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri pe care îl şantaja că “va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acest context, ofiţerul de poliţie de la DIICOT Constantin Comăneanu, care desfășura activități specifice în acel dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani, inițial neprecizată, printr-un intermediar, omului de afaceri şantajat de Lucinschi, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare a cauzei.

“Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu și i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a și întâmplat ulterior”, au precizat procurorii.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului suma de 30.000 de euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului său, susţin anchetatorii.

În 30 martie, Comăneanu a fost prins în flagrant, după ce a primit de la intermediar 5.000 din cei 30.000 de euro daţi de omul de afaceri.

Cele mai citite

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă