10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPresa internațională, despre Victor Ponta: Premierul, sfidător în fața cererii de demisie

Presa internațională, despre Victor Ponta: Premierul, sfidător în fața cererii de demisie

Presa internațională a tratat subiectul punerii sub urmărire penală a premierului Victor Ponta din perspectiva luptei anticorupție din România. 

Astfel, jurnaliștii de la The Guardian, BBC, ABC, Reuters, Le Monde și Deutsche Welle au subliniat că Victor Ponta s-a alăturat listei de politicieni acuzați de fapte de corupție. 

Premierul, ”sfidător” în fața cererii de demisie

Deutsche Welle arată că în luna martie a acestui an, premierul a declarat că dacă se va deschide un dosar penal pe numele lui va demisiona. Astfel, DW scrie că Victor Ponta s-a arătat a fi ”sfidător” atunci când a recunoscut că a fost pus sub urmărire penală, dar a refuzat să demisioneze. Deutsche Welle arată că Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, dar notează că numai ridicare imunității parlamentare de către deputați ar rezulta într-un succes al investigației. 

România este supusă unei supravegheri stricte de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia şi independenţa justiţiei, la fel ca Bulgaria, completează cotidianul francez Le Monde. Deși în ultimul său raport de la sfârşitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considerat că România este “pe calea cea bună”, cu unele minusuri, experţii critică în special absenţa unor “dispoziţii clare referitor la respectarea independenţei puterii judiciare” în codul de conduită al parlamentarilor.

Citește și: Iohannis, prima reacție după învinuirea lui Ponta

Ponta, pe lista politicienilor urmăriți penal

”Procurorii români demarează o anchetă penală pe numele primului ministru” titrează the Guardian, care arată că Ponta a fost pus sub acuzare pentru fal în înscrisuri, spălare de bani, evaziune fiscală și conflict de interese. The Guardian subliniază că în ulitmul an procurorii români au arestat mai multe persoane publice.

Reuters a arătat că în urma scandalului generat în jurul lui Victor Ponta, leu a scăzut. De asemenea, agenția a precizat faptul că mentorul lui Ponta, Adrian Năstase, a fost condamnat la închisoare, dar și că Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Refrendumul. 

ABC notează că, până acum, premierul Victor Ponta a supraviețuit mai multor scandaluri. De asemenea, ABC a subliniat că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului, iar Ponta a refuzat acuzând că este vorba despre un atac politic. 

Citește și: Victor Ponta, URMĂRIT PENAL în dosarul lui Șova. Lista celor 19 infracțiuni de care este acuzat premierul. Iohannis îi cere demisia, Ponta refuză

Victor Ponta conduce un partid care își are rădăcinile în perioada comunistă, scrie BBC. Astfel, BBC arată că mai multe persoane din cercul apropiat al premierului ai fost vizate în diferite ancheta, printre care sunt amintiți: cumnatul lui și Ilie Sârbu. 

Primul ministru este urmărit penal în dosarul lui Dan Șova. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală, în dosarul Turceni-Rovinari, pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat. 

De asemenea, DNA a solicitat Camerei Deputaților să încuviințeze cererea de urmărire penală a lui Victor Ponta și într-un dosar în care este cerectat pentru săvârșirea infracțiunii de conflict de interes, în timp ce ocupa funcția de premier. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă