23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPreșdintele turc vrea să extindă palatul controversat de la Ankara

Preșdintele turc vrea să extindă palatul controversat de la Ankara

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan intenţionează să extindă deja controversatul şi fastuosul palat din capitală, comparat de opoziţie cu palatul lui Ceauşescu, adăugându-i o reşedinţă cu 250 de camere, relatează Mediafax.

"Complexul (prezidenţial) nu constă doar într-un palat ilegal", a declarat joi preşedintele Camerei Arhitecţilor din Ankara, Tezcan Karakus Candan, în presa turcă.

"Reşedinţa în care va locui preşedintele urmează să fie extinsă pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi", a adăugat el, cu "o reşedinţă de 250 de camere".

Inaugurat luna trecută, noul "Palat Alb" ("Aksaray" în turcă) al lui Erdogan face de câteva săptămâni obiectul unei polemici aprinse, din cauza mărimii şi preţului, ambele considerate "faraonice".

"Plantată" în mijlocul unui cartier verde din capitală, clădirea, un compromis între arhitectura otomană şi neoselgiucidă (prima dinastie turcă), acoperă o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi la sol şi are 1.000 de camere.

Ministrul Finanţelor Mehmet Simsek a evaluat-o la 615 milioane de dolari (aproximativ 490 de milioane de euro).

Opoziţia a criticat extrem de dur construcţia, pe care a comparat-o cu cea a ultimului preşedinte comunist al României Nicolae Ceauşescu, ilustrând, în opinia sa, deriva autoritaristă şi megalomania lui Erdogan.

Noul şef de stat, care se află singur la conducerea ţării de 12 ani, s-a apărat subliniind că acest palat aparţine "poporului turc" şi că simbolizează vitalitatea "noii Turcii" pe care o doreşte.

Imobilul este criticat şi de către ecologişti, care subliniază că lucrările de construcţie au fost duse la capăt în pofida unei decizii a justiţiei prin care se stabilea că şantierul nu respectă legile privind protecţia mediului.

Adjunctul şefului de Cabinet al lui Erdogan a respins aceste acuzaţii joi. "Aceste acuzaţii nu au niciun fundament. Avem un permis de construire a clădirii şi avem o autorizaţie care ne permite să o folosim", a declarat Metin Kiratli citat de agenţia de presă guvernamentală Anatolia.

Primul oaspete străin al noului palat urmează să fie Papa Francisc, care efectuează în perioada 28-30 noiembrie o vizită oficială în Turcia.

Într-un e-mail trimis Vaticanului, Camera Arhitecţilor din Ankara îl roagă pe Suveranul Pontif să nu se ducă la noul palat prezidenţial, pentru "a nu legitima existenţa unei clădiri ilegale".

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...
Ultima oră
Pe aceeași temă