12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Alegeri prezidențiale în Lituania. Dalia Grybauskaite nu a reușit să câștige...

UPDATE. Alegeri prezidențiale în Lituania. Dalia Grybauskaite nu a reușit să câștige un nou mandat din primul tur

UPDATE. Preşedintele în exerciţiu al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, nu a reușit, duminică, să obțină peste 50 la sută din voturile alegătorilor și să câștige astfel un nou mandat din primul tur al alegerilor prezidenţiale. 

Comisia electorală naţională a anunțat că după numărarea a 97 la sută de voturi, Dalia Grybauskaite, s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale, dar a obținut doar 46,5 la sută din voturi şi se va confrunta în cel de-al doilea tur de scrutin cu Zigmantas Balcytis, eurodeputatul social-democrat care a obţinut 13,9 la sută din voturi.

Preşedinta în exerciţiu a Lituaniei, Dalia Grybauskaite, ar putea câștiga al doilea mandat încă din primul tur, transmite AFP, conform Mediafax.

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (7.00, ora României) şi închise la ora locală 20.00 (20.00, ora României). Niciun sondaj nu a fost efectuat la ieşirea de la urne, însă, potrivit unei estimări a şefului Comisiei Electorale, Zenonas Vaigauskas, rata de participare la scrutin este de 52% sau 53%, adică peste pragul de 50% necesar pentru realegerea Daliei Grybauskaite încă din primul tur.

"În pofida unei campanii plictisitoare, rata de participare a fost ridicată, foarte probabil pentru că alegătorii au devenit îngrijoraţi de agresiunea rusă în Ucraina", a declarat pentru AFP Kestutis Girnius, un analist de la Universitatea din Vilnius.

"Preşedinta Grybauskaite s-a prezentat ca o politiciană aflată în cea mai bună poziţie pentru a apăra Lituania. Numeroşi indecişi au votat în cele din urmă pentru ea", a adăugat el.

Cunoscută ca "Doamna de Fier" baltică şi pentru fermitatea faţă de marele vecin rus, în criza ucraineană, Grybauskaite, în vârstă de 58 de ani, are toate şansele să fie realeasă încă din primul tur.

În precedentul scrutin, în 2009, Grybauskaite a fost aleasă în primul tur cu 69,04% din voturile exprimate, prezenţa fiind de 51,67%.

Preşedinta în exerciţiu pare să nu aibă un rival puternic, cota celorlalţi şase candidaţi fiind de aproximativ 10%.

Alegerile prezidenţiale din Lituania coincid cu creşterea îngrijorărilor în urma operaţiunilor Rusiei în Ucraina.

În campania electorală, Grybauskaite s-a declarat "pregătită să ia arma pentru a apăra ţara, dacă acest lucru este necesar pentru securitatea naţională".

"Viitorul Lituaniei depinde de decizia pe care fiecare cetăţean lituanian o ia astăzi", a declarat ea duminică, introducând buletinul de vot în urnă.

Principala atribuţie a şefului statului lituanian este să conducă politica externă, iar preşedinta în exerciţiu a devenit celebră prin criticile dure la adresa acţiunilor Rusiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă