12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședinte Siria: Atacurile teroriste din Europa sunt doar "vârful aisbergului"

Președinte Siria: Atacurile teroriste din Europa sunt doar “vârful aisbergului”

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, a declarat că atacurile sângeroase comise în Europa sunt doar “vârful aisbergului”, iar “terorismul este un munte uriaş”, relatează site-ul TheLocal.es, informează Mediafax.

“Atât timp cât curtea din spate a Europei, în special Mediterana şi Africa de Nord, este în haos şi plină de terorişti, Europa nu poate fi sigură”, a declarat al-Assad pentru ziarul suedez Expressen.

Liderul sirian vorbeşte în acest interviu despre Siria, ameninţarea reprezentată de gruparea teroristă Statul Islamic (SI) şi recenta intensificare a atacurilor teroriste în Europa.

“Noi am avertizat încă de la începutul crizei (din Siria) în legătură cu tot ceea ce s-a întâmplat în Europa, şi mă refer la atacurile teroriste”, afirmă el. “Avem de-a face cu acest tip de terorişti de 50 de ani. Ei nu ascultă. Existau avertismente cu privire la ceea ce s-a întâmplat, iar ceea ce am văzut în Franţa, la Charlie Hebdo, atentatele sinucigaşe din Copehnaga, de la Londra, cele din Spania de acum zece ani, toate acestea sunt doar vârful aisbergului. Terorismul este un munte uriaş”, a continuat el.

Al-Assad se referea la atacurile comise pe 11 martie 2004, în care o celulă inspirată de Al-Qaida a detonat în mod simultan bombe în patru garnituri de tren la o oră de vârf, omorând 191 de persoane şi rănind aproape 2.000.

Liderul sirian apreciază că terorismul nu este o problemă doar pentru Orientul Mijlociu şi că este necesar ca întreaga lume să lupte împotriva ei. “Terorismul nu este o problemă internă, nu este nici măcar o problemă regională, ci este globală”, subliniază el.

El a criticat, totodată, relaţile strânse dintre Occident şi ţări ca Arabia Saudită şi Qatarul. “Atât timp cât numeroşi oficiali europeni continuă să aduleze ţări ca Arabia Saudită şi Qatarul, doar pentru bani şi comerţ, permiţând ideologiei negre a wahhabiţilor (o aripă ultraconservatoare a islamului sunnit) să se infiltreze şi să se inculce în anumite comunităţi din Europa, este necesar să ne aşteptăm şi la alte atacuri”, afirmă el.

Spania a găzduit recent o reuniune ministerială informală privind terorismul şi imigraţia în Europa şi în zona Mediteranei, în cadrul căreia premierul spaniol Mariano Rajoy a sublinia că “lumea SI este şi victima terorismului”.

Peste 6.000 de persoane din Europa s-au alăturat jihadiştilor, în Siria, potrivit UE.

Poliţia spaniolă a arestat recent, în Catalonia, 11 persoane suspectate că plănuiau un atac în regiune, ultima dintr-o serie de operaţiuni împotriva terorismului în această ţară.

Principalele două partide spaniole au semnat pe 25 februarie un pact în lupta împotriva extremismului islamic, în urma atacurilor teroriste din Franţa, la începutul lui ianuarie.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă