15 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Abhaziei, Aleksandr Ankvab, a demisionat

Preşedintele Abhaziei, Aleksandr Ankvab, a demisionat

Aleksandr Ankvab, preşedintele Abhaziei, Aleksandr Ankvab, şi-a anunţat duminică demisia, cerută anterior de Parlamentul acestei mici regiuni separatiste din Caucaz, informează Mediafax.

"Am demisionat din funcţia de preşedinte al Abhaziei, pentru a menţine stabilitatea acestei ţări", a declarat Ankvab, care a fost ales la preşedinţia Abhaziei în august 2011, după decesul predecesorului său, Serghei Bagapş.

Ankvab, fost premier şi vicepreşedinte al regiunii, a fost vizat de mai multe tentative de asasinat începând din 2005. El a fost rănit la mână şi la picior de focuri de armă trase asupra casei sale în septembrie 2010.

"Îndemn toată lumea să-şi păstreze calmul, să menţină pacea civilă şi să organizeze noi alegeri într-un mediu normal", a adăugat el, într-un "discurs către naţiune", trimis AFP prin poştă electronică.

Marţi seara, manifestanţi au preluat controlul asupra sediului preşedinţiei de la Suhumi, obligându-l pe preşedintele Abhaziei să părăsească locul în grabă.

Susţinuţi de manifestanţi ai opoziţiei, Parlamentul abhaz i-a cerut, joi, preşedintelui Ankvab să demisioneze înainte de încheierea mandatului, însă el refuzase.

Sâmbătă, preşedintele Parlamentului, Valeri Bganba, a fost numit preşedinte interimar al Abhaziei, iar alegerile prezidenţiale anticipate au fost programate pentru 24 august.

Rusia colaborează activ cu noul preşedinte al Abhaziei, cu Guvernul şi Parlamentul său, a anunţat duminică Vladislav Surkov, un consilier al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

"Scopul principal a fost atins: o soluţionare paşnică a crizei", a subliniat Surkov, citat de agenţia rusă RIA Novosti.

Premierul regiunii separatiste, Leonid Lakerbaia, căruia Parlamentul, de asemenea, i-a cerut sâmbătă demisia, a refuzat să-şi părăsească funcţia.

"Nu am demisionat şi nici nu o voi face în aceste condiţii", a declarat el duminică seara pentru agenţia rusă Interfax.

Abhazia, o fâşie de teritoriu între Rusia, Marea Neagră şi poalele munţilor Caucaz, şi-a declarat independenţa în urma unui război cu forţele georgiene, la începutul anilor 1990.

Rusia, care sprijină Abhazia, dar şi Osetia de Sud, o altă regiune separatistă georgiană, a recunoscut independenţa celor două teritorii după un scurt război cu Georgia, în august 2008.

Numai câteva state din America Latină şi insule din Pacific au mai recunoscut independenţa acestor regiuni separatiste. Comunitatea internaţională consideră cele două regiuni ca făcând parte din Georgia.

Cele mai citite

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, vine în România

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, se va deplasa în România pentru o vizită de două zile, în perioada 13-14 mai 2024.  Luni, 13 mai,...

Cutii de carton cu 1, 2 sau 3 pereți: ce alegi pentru afacerea ta?

Afacerea ta va avea doar de câștigat dacă alegi cutiile de carton potrivite produselor pe care le comercializezi. Poate te întrebi care este legătură....
Ultima oră
Pe aceeași temă