15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Barack Obama a inaugurat Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-americană,...

Președintele Barack Obama a inaugurat Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-americană, la Washington

Președintele Barack Obama a inaugurat sâmbătă Muzeului Național de Istorie și Cultură Afro-americană (NMAAHC), la Washington, exprimându-și speranța că acest proiect istoric realizat în cele din urmă îi va ajuta pe americani "să își vorbească și să se asculte", relatează AFP preluată de agerpres.

"Muzeul de istorie afro-americană nu este separat de istoria mai largă a istoriei americane, nu este partea ascunsă a istoriei americane, este centrul istoriei americane", a declarat Barack Obama.

"O imagine clară a istoriei poate fi incomodă (…) Cu siguranță însă că acest din disconfort putem învăța și crește (…) Este istoria americană și este istoria acestui muzeu", a adăugat primul președinte de culoare din istoria Statelor Unite, în fața a mii de persoane prezente cu această ocazie în fața muzeului pe National Mall din Washington, imensul parc din apropiere de Casa Albă și care duce până la clădirea Congresului.

Muzeul, un impozant edificiu placat cu bronz, este consacrat istoriei și emancipării negrilor — sclavie, segregație rasială, luptă pentru drepturi civile—, dar și culturii și societății. El prezintă aproximativ 34.000 de exponate.

"Acest muzeu", a insistat Barack Obama, "oferă un context pentru dezbaterile din epoca noastră. Le luminează și oferă o idee despre modul în care au evoluat. Probabil, poate să îl ajute pe vizitatorul alb să înțeleagă suferința și mânia manifestanților, în locuri ca Ferguson și Charlotte", a adăugat el, referindu-se la cele două orașe unde au izbucnit violențe după ce poliția a ucis un bărbat de culoare: în august 2014 la Ferguson și zilele trecute la Charlotte.

"Acest muzeu ne poate ajuta să ne vorbim. Mai important, să ne ascultăm și, chiar mai important, să ne vedem", a subliniat liderul de la Casa Albă.

Fostul președinte George W. Bush, care a ratificat proiectul muzeului în 2003, după ani de lupte politicianiste, a fost, de asemenea, prezent la inaugurare împreună cu soția sa, Laura, și a salutat un muzeu "fabulos".

Inaugurarea muzeului cu o suprafață de 37.000 de metri pătrați are loc într-un context de noi tensiuni rasiale, după ce poliția a ucis în ultimele zile doi bărbați de culoare, unul la Charlotte (Carolina de Nord) și celălalt la Tulsa (Oklahoma).

Bucuria participanților la inaugurare a fost vizibilă: înaintea discursurilor oficiale, mulți au cântat și dansat pe întregul National Mall, mai scrie AFP.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă