17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Belarusului: Evreii ar trebui ”plasați sub control”

Președintele Belarusului: Evreii ar trebui ”plasați sub control”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a declarat că toți evreii din Belarus ar trebui plasați ”sub control” și l-a criticat în termeni duri pe Iuri Ziser, proprietarul unuia dintre cei importanți furnizori de servicii de internet din această țară, relatează Radio Svoboda, conform Agerpres.

”Am fost informat că acest Ziser nu se poartă decent. Cât timp se mai poate lucra așa? V-am rugat încă de acum un an ca toți evreii din Belarus să fie plasați sub control! Nu putem în niciun fel normaliza un om?”, a declarat Lukașenko.

Iuri Ziser și-a exprimat surprinderea în legătură cu acest atac la adresa etniei sale, într-o declarație telefonică pentru postul Radio Svoboda.

”Am fost surprins. Nu îmi pot imagina cum poți ‘să controlezi’ toți evreii. La urma urmei, ei nu reprezintă o organizație. În genere, cum poți controla o etnie? Sunt zeci de mii de evrei în Belarus”, a afirmat el.

”Noi, desigur, ascultăm punctele de vedere ale acestor persoane. Dar luăm deciziile în mod independent, pe baza politicii noastre editoriale”, a mai spus Ziser, care a făcut această declarație din Amsterdam, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Lukașenko a mai făcut declarații antisemite și în trecut, potrivit aceluiași post de radio.

În 2007, președintele belarus a făcut obiectul unor critici din partea Israelului după ce numise orașul Bobruisk (estul Belarus) drept ‘o cocină’ și a spus că această stare de degradare a orașului poate fi explicată prin faptul că acolo trăiesc mulți evrei.

Cele mai citite

Raiffeisen Bank încheie primele luni ale anului cu 390 milioane de lei profit

Raiffeisen Bank a raportat în T1 2024 un profit de aproape 390 milioane lei ca urmare a majorării cheltuielilor operaționale, creșterii costurilor cu personalul,...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă