17.8 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele catalan: Votul consultativ este un succes

Președintele catalan: Votul consultativ este un succes

Votul consultativ organizat în Catalonia în privința independenţei reprezintă un adevărat succes, la acest scrutin fiind prezente peste două milioane de alegători cu drept de vot, a anunțat președintele catalan, Artur Mas.

"Peste două milioane de persoane înseamnă un succes total în condiţiile" actuale, a declarat el duminică seara, scrie Mediafax.

Potrivit lui Artur Mas, Catalonia a demonstrat, în cadrul votului consultativ, că "vrea să se guverneze singură" şi a denunţat "miopia" şi "indiferenţa" Guvernului spaniol.

În schimb, ministrul spaniol al Justiţiei, Rafael Catala, a apreciat, de asemenea duminică seara, că votul simbolic privind independenţa Cataloniei este "un act de propagandă", "steril şi inutil".

Aproape două milioane dintre cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenţi cu drept de vot, inclusiv tineri cu vârsta de peste 16 ani şi străini, au participat la acest vot, potrivit Generalitat (Executivul catalan), în principiu militanţi pentru independenţa Cataloniei, mai scrie sursa citată.

Preşedintele executivului catalan şi-a asumat riscul de a organiza această consultare fără valoare legală – nu au existat nici liste electorale şi nici comisii electorale – în pofida interzicerii ei de către Tribunalul Constituţional, la solicitarea Madridului.

Cele mai citite

Se extinde a sistemul informatic pentru emiterea actelor de Stare Civilă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță o nouă extindere a Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) către 25 de localități, se...

Meciul Simonei Halep de la Trophee Clarins, amânat din cauza ploii

Meciul pe care Simona Halep trebuia să îl dispute astăzi în prima rundă a turneului Trophee Clarins de la Paris a fost amânat din...

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care nu vor fi protejate de departamentele IT

Trei sferturi dintre angajați vor folosi, în următorii ani, tehnologii care care "nu vor fi vizibile departamentelor de IT", deci care nu vor fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă