10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Chinei preia controlul armatei

Președintele Chinei preia controlul armatei

Prin reorganizarea armatei chineze, Xi Jinping  îşi reafirmă autoritatea asupra acestei instituţii pe care a trecut-o sub controlul direct al Comisiei militare centrale a Partidului comunist, pe care o prezidează.

Armata chineză este de acum divizată în cinci regiuni militare, faţă de şapte câte erau înainte de reorganizare, preşedintele Xi Jinping explicând că noua structură va permite armatei „să se prepare de luptă“, de „câştigat războaie“ şi să întărească un control în cadrul Partidului comunist.  Noile regiuni militare – teatre de operaţiuni numite în chineză „zone de război“ – împart ţara în regiunile nord, sud, est, vest şi centru, cu contururile exacte nedezvăluite şi unde Armata populară de Eliberare (APL) va trebui „să se ocupe de noile provocări la care face faţă China“, arată Global Times menţionând „terorismul“ din Vest şi „ameninţările“ din Marea Chinei. Foarte important, cele cinci regiuni militare, plasate sub controlul direct al Comisiei militare centrale (CMC) a Partidului comunist chinez (PCC), prezidată chiar de Xi Jinping.

De la venirea sa la putere, la finele anului 2012, liderul chinez a angajat o viguroasă preluare în mâini a APL – a epurat comandamentul generalilor şi alţi ofiţeri, acuzaţi de corupţie şi a plasat oamenii săi în posturi-cheie ale acestei instituţii, braţ armat al regimului comunist. Potrivit expertului militar Song Zhongping, obiectivul reorganizării este „întărirea autorităţii CMC evitând formarea de clici în sânul armatei“ şi de combatere a „inerţiei ofiţerilor superiori“. Demiterea şi condamnarea la pedepse grele a unui mare număr de înalţi responsabili militari au permis reducerea rezistenţelor faţă de preluarea armatei. Noua regiune „vest“ îşi va asuma în special responsabilităţile în lupta contra terorismului, referire la Xinjiang (nord-vest), vastă regiune cu majoritate musulmană, frontalieră cu ţări din Asia Centrală şi cu Afganistan, unde au loc incidente mortale recurente. Regiunile est şi sud, de coastă, se vor concentra pe diferendele maritime ale Beijingului cu vecinii, în special Japonia şi Vietnam. China, care a anunţat la sfârşitul lunii decembrie intrarea în construcţie a două portavioane, revendică suveranitatea sa asupra cvasitotalităţii Mării Chinei de Sud,  poziţie care lezează vecinii şi pe care SUA o contestă  trimiţând regulat în zonă avioane şi luna trecută nave de război, spre iritarea Beijingului.

Din 1985, China avea şapte regiuni militare cu responsabilităţi administrative, dar cu roluri imprecise şi comandamente integrate ineficiente. Noua reorganizare permite „un lanţ de comandament mai eficient“, după imaginea celui al armatelor occidentale, arată presa oficială chineză. 

Preşedintele Xi Jinping anunţa în -septembrie o reducere cu 300.000 de oameni a efectivelor APL, prima armată din lume cu circa 2,3 milioane de soldaţi.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă