9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Dumei de Stat: Rusia are dreptul la un răspuns militar împotriva...

Preşedintele Dumei de Stat: Rusia are dreptul la un răspuns militar împotriva Turciei şi VA RĂSPUNDE

Președintele Dumei de Stat de la Moscova a declarat că Rusia are dreptul la un răspuns militar adresat Turciei, după doborârea avionului Suhoi.

Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîșkin, a venit în vizită la Bucureşti, cu prilejul unei reuniuni de cooperare a statelor din zona Mării Negre. În acest context, preşedintele Dumei a declarat pentru Digi 24 că doborârea avionului rusesc Su-24 de către Turcia reprezintă "o faptă criminală", iar Rusia are dreptul la un răspuns militar.

"Este o crimă, este o faptă criminală din partea conducerii Turciei, este o crimă intenționată îndreptată spre militarii noștri și această faptă trebuie să fie pedepsită. Cunoaștem numele celor care au făcut această faptă, ele trebuie anunțate și după aceea oamenii trebuie să fie judecați", a afirmat Narîșkin.

Potrivit acestuia, Rusia pregăteşte un răspuns la adresa Turciei.

"Răspunsul din partea rusă va urma cu siguranță, așa cum prevede dreptul internațional, iar Rusia are și dreptul la un răspuns militar. Chiar ieri s-au alocat surse militare suplimentare, S400 Triumph, cel mai performant sistem de apărare antirachetă, care are ca rol menținerea securității zborurilor avioanelor rusești ale forțelor noastre militare și aeriene, care au ca misiune distrugerea infrastructurii teroriștilor din așa-numitul Stat Islamic și a altor organizații care operează pe teritoriul Siriei", a susținut oficialul rus.

Acesta a precizat că Federația Rusă va reacționa și economic împotriva Turciei, apreciind că gestul Ankarei a produs "un prejudiciu ireparabil" relațiilor dintre cele două state.

"Ceea ce a făcut conducerea politică a Turciei, ea trebuie să fie conștientă că prin uciderea a doi militari ruși a adus un prejudiciu mare relațiilor ruso-turce și consider că acest lucru nu este în interesul poporului turc, pentru că noi am avut și avem relații foarte bune de prietenie între popoarele noastre. În ultimii 10 ani nivelul dezvoltării relațiilor economice, culturale și umanitare dintre țările noastre a fost unul înalt și am făcut împreună foarte multe lucruri și mai avem și acum perspective comune. Dar această lovitură a guvernului turc a produs un prejudiciu ireparabil și noi nu știm acum cât timp va dura reluarea și revenirea relațiilor noastre", a arătat Seghei Narîșkin.

"Acum sunt foarte multe surse care permit un control obiectiv pentru a vedea ce traseu a avut acel avion, iar aceste surse obiective de control ne-au confirmat că bombardierul care își terminase misiunea de a distruge infrastructura teroristă revenea la bază pe un traseu care trece pe teritoriul Siriei. În plus, avionul turcesc F16, în momentul în care a lovit în mod mișelesc din spate (…) în bombardierul care era golit de muniție, era în spațiul aerian al Siriei, iar acest lucru e dovedit și de sateliții americani", a spus Seghei Narîșkin.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă