9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Egiptului cere liderilor religioși musulmani să lupte contra extremismului

Președintele Egiptului cere liderilor religioși musulmani să lupte contra extremismului

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sissi, a făcut apel miercuri la demnitarii religioşi ”să corecteze” discursurile privind Islamul pentru a ajuta la lupta împotriva extremiştilor, relatează AFP citată de Agerpres.

Sissi, care s-a exprimat în faţa unor demnitari religioşi musulmani, într-un discurs transmis la televiziune, a avertizat periodic în legătură cu faptul că extremismul islamist reprezintă o ameninţare majoră pentru ţările din Orientul Mijlociu, inclusiv Egiptul, lovit de mai multe atentate jihadiste în ultimii ani. 

În opinia şefului statului egiptean, tineri erudiţi musulmani au atribuit în mod eronat spuse şi fapte profetului Mahomed şi nu au fost depuse destule eforturi pentru a lupta împotriva ideologiei extremiştilor. 

”Le-am spus reprezentanţilor din Al-Azhar (cea mai înaltă instituţie sunnită cu sediul la Cairo) să continue eforturile demne de elogii pentru a corecta discursurile religioase şi pentru a clarifica esenţa Islamului, care promovează toleranţa şi compasiunea”, a adăugat Sissi. 

Preşedintele egiptean a deplâns printre altele faptul că Orientul Mijlociu este în urmă în domeniile privind drepturile femeilor. ”Suntem oare naţiunea cea mai tolerantă ? Suntem oare naţiunea care respectă cel mai mult femeile ?”, s-a întrebat Sissi, vorbind despre ţările musulmane. 

Fostul şef al armatei a fost ales preşedinte în 2014, la un an după ce a fost destituit Mohamed Morsi, provenit din rândurile Frăţiei Musulmane, organizaţie clasată drept ”teroristă” de către Cairo. Sissi se prezintă drept unul dintre vârfurile de lance ale luptei împotriva terorismului. Numeroase ţări occidentale văd în el un aliat important în această luptă, îndeosebi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Românii Investesc Record în Titlurile de Stat: O Premieră în Guvernarea PSD

Sub guvernarea lui Marcel Ciolacu, investițiile fără precedent devin motorul dezvoltării țării, iar economia României se clasează constant printre cele mai dinamice din Uniunea...
Ultima oră
Pe aceeași temă