5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialViolențe în Yemen: Președintele Hadi a părăsit ţara?

Violențe în Yemen: Președintele Hadi a părăsit ţara?

Preşedintele yemenit Abd Mansur Hadi a fugit din ţară spre o destinaţie necunoscută, potrivit membrilor gărzii prezidenţiale, agenţiile de presă străine relatând, de asemenea, că Hadi a părăsit palatul prezidenţial din Aden, unde se refugiase după ce rebelii huthi au preluat controlul capitalei, Sanaa. Alte surse susţin, dimpotrivă, că nu are de gând să părăsească Yemenul. Plecarea lui Hadi coincide cu preluarea de către rebeli a importantei baze militare aeriene Al-Anad, folosită de forţele SUA. Violenţele din Yemen au determinat Arabia Saudită, stat vecin, să deplaseze material militar greu la frontieră.

Miercuri, în Yemen domnea confuzia privind soarta preşedintelui Hadi. Se afla în continuare la Aden? Fugise în afara ţării? Un consilier al şefului statului a refuzat să confirme informaţiile privind o eventuală plecare a lui Hadi: „Preşedintele a fost transferat într-un loc sigur din Aden“. Anterior, un reprezentant al gărzii prezidenţiale declarase că Hadi, însoţit de un diplomat saudit, a părăsit palatul prezidenţial Al-Maatschik şi a luat direcţia străinătăţii. Reuters a citat doi colaboratori ai şefului statului, potrivit cărora Hadi ar fi la Aden şi nu are intenţia să părăsească ţara. Şeful securităţii naţionale, generalul Ali al-Ahmadi, a declarat că Hadi „este aici şi sunt cu el în palat, este în Aden“.

Agenţia AP preciza că „miliţiile huthi au pus o recompensă pe capul preşedintelui, iar ministrul Apărării a fost arestat“.

Miercuri, forţele ostile preşedintelui Hadi încercau să strângă laţul în jurul Adenului, unde era refugiat şeful statului, ai cărui partizani se mobilizau pentru blocarea avansării inamicului. La Taez, oraş care controlează drumul spre Aden, cinci manifestanţi au fost ucişi şi peste 80 răniţi când forţele anti-Hadi au încercat să împrăştie mulţimea care protesta contra huthi. Amnesty International a precizat că marţi au fost ucise opt persoane şi alte 119 au fost rănite de la debutul manifestaţiilor anti-huthi, duminică, sub sloganul „Opriţi expansiunea huthi“. Semn al dificultăţilor lui Hadi, considerat şef legitim al statului de către ONU, locotenenţii săi au înmulţit apelurile de ajutor.

Întrebat dacă Riadul l-ar putea ajuta militar pe preşedintele Hadi, ministrul saudit de Externe, Saud Al-Faysal, a răspuns că dacă nu se găsește nici o soluţie politică, ţările din regiune ar putea lua „măsuri necesare pentru protejarea propriilor interese în faţa agresiunii“.

Potrivit unor responsabili americani, Arabia Saudită deplasează material militar greu, în special artilerie, în zonele situate aproape de frontiera cu Yemen, Riadul acuzând Iranul că seamănă discordie între comunităţile yemenite susţinând rebelii huthi. Conflictul riscă să degenereze într-un război între Iranul şiit şi Arabia Saudită şi alte monarhii sunnite din regiune, favorabile preşedintelui Hadi.

Responsabilii americani consideră că situaţia din Yemen, dominată de violenţe şi de avansarea miliţiilor huthi spre sudul ţării, riscă să atragă Orientul Mijlociu într-un conflict care se agravează. Guvernul saudit a găzduit convorbiri la nivel înalt cu vecinii arabi din Golf şi a promis că va face „toate eforturile“ pentru menţinerea stabilităţii ţării. Alunecarea Yemenului spre război civil a făcut din acest stat un front crucial în rivalitatea întregii regiuni cu Iranul, pe care Riadul îl acuză că alimentează conflicte sectare prin intermediul susţinerii rebelilor huthi. Saudiţii sunt „profund preocupaţi“, Arabia Saudită fiind confruntată cu riscul răspândirii crizei prin frontierele sale de 1.800 km cu Yemenul.

Haos premergător războiului civil

În oraşul-port Aden, muncitorii din întreprinderile de stat au fost sfătuiţi să se ducă la casele lor, iar unele persoane au început deja să se înarmeze. Rebelii şiiţi huthi au preluat controlul unei mari baze militare din sudul Yemenului, folosită de forţele SUA în operaţiunile contra terorismului, fiind la doar 50 km de Aden.

Yemenul alunecă spre un război civil cu elementele îngrijorătoare ale unei rivalităţi sectare, ale unui conflict cu dimensiuni regionale, tentativa revenirii la situaţia autoritară şi expansiunea grupurilor extremiste antioccidentale ca Al Qaeda şi Statul Islamic, dornice să domine situația. Huthi, grup religios din nordul Yemenului, practică o variantă a Islamului şiit şi primeşte sprijinul Iranului. Dar rebelii colaborează şi cu forţele de securitate yemenite, încă fidele fostului preşedinte Ali Abdallah Saleh, influent de multă vreme care a fost înlăturat de la putere în mijlocul mişcării „Primăvara arabă“, dar care îşi organizează revenirea în alianţă cu huthi.

Hadi a fost instalat, înlocuindu-l pe Saleh, într-o tranziţie negociată de monarhiile din Golf, şi are susţinerea Arabiei Saudite şi a SUA. Dar a fugit la Aden, după ce capitala Sanaa a fost ocupată de huthi, care îşi continuă marşul spre sud.

După atentatul grupului sunnit Statul Islamic comis asupra unor moschei în Sanaa, soldat cu 142 morţi şi peste 300 de răniţi, preşedintele yemenit Abd Mansur Hadi a promis că va combate influenţa Iranului în Yemen.

Ţara este în pragul războiului civil, cu o gravă criză politică şi un teritoriu în bucăţi. Violenţele implică mai multe grupuri militaro-religioase, printre care miliţiile şiite huthi şi reţeaua sunnită Al Qaeda implantată în sud-estul ţării.

Sâmbătă, în primul său discurs televizat pronunţat de la fuga sa de luna trecută la Aden (sud), preşedintele Hadi a promis că va face totul ca „drapelul Republicii Yemen să fluture peste Munţii Maran (bastionul rebelilor huthi), şi nu drapelul iranian“.

În momentul în care miliţiile huthi îşi continuau drumul spre sudul ţării, într-o declaraţie unanimă după reuniunea de urgenţă la New York, Consiliul de Securitate a reiterat duminică susţinerea preşedintelui Hadi, refugiat la Aden, şi a evocat un val de sancţiuni contra huthi.

Yemenul este în pragul războiului civil şi Consiliul a apelat „toate statele membre să se abţină de la orice ingerinţă care ar aţâţa conflictul şi ar agrava instabilitatea“, referire implicită la Iran, acuzat că susţine miliţiile huthi.   

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă