11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Hollande consideră că în UE ar trebui să existe un prim...

Președintele Hollande consideră că în UE ar trebui să existe un prim cerc de țări care să progreseze mai repede

Cea de-a 60-a aniversare, în 2017, a Tratatului de la Roma, temelia construcției europene, trebuie să reprezinte "o oportunitate pentru a asocia într-un prim cerc țările gata să progreseze mai repede" în cadrul UE, în special în problema securității și a apărării, susține președintele Franței, Francois Hollande, informează joi AFP citată de Agerpres.

Într-un interviu acordat publicației franceze Le Debat, publicat cu o zi înainte de summitul de la Bratislava, consacrat viitorului UE după Brexit, președintele francez pledează pentru ca acest prim cerc 'să se doteze cu instrumente pentru a se proteja mai bine, pentru a investi mai mult și a veni cu politici noi în vederea creării de noi locuri de muncă și pentru tineri'.

'Relansarea europeană trebuie să se bazeze pe apărare, protecție și securitate. Adaug aici industria, ecologia, mediul înconjurător, cultura, schimburile științifice, însă prioritatea imediată este apărarea, protecția frontierelor, lupta împotriva terorismului', a insistat Hollande.

În opinia liderului francez, 'trebuie să se revină la întrebarea esențială'. 'Ce este o uniune politică? Nu este doar un spațiu democratic, al valorilor, o piață și o monedă. Este vorba despre capacitatea de a ne apăra și de a conta în lume', consideră Hollande.

Potrivit liderului francez, 'primul cerc' trebuie să fie mai mic decât zona euro. 'Zona euro înseamnă deja 19 țări. Și simt că solidaritatea din cadrul ei se erodează. În ceea ce privește ideea de a reveni la șase țări fondatoare, aceasta nu va fi înțeleasă de către țările vecine și prietene, cum sunt Spania sau Portugalia', a explicat Hollande.

Tratatul de la Roma, semnat la 25 martie 1957 de Franța, Italia, Germania și cele trei țări din Benelux, este actul fondator al Comunității Economice Europene, devenită ulterior UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă