6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele interimar al Braziliei, implicat în scandalul Petrobras

Preşedintele interimar al Braziliei, implicat în scandalul Petrobras

 

Michel Temer, preşedinte interimar al Braziliei după înlăturarea temporară a socialistei Dilma Roussef, acuzată de modificarea conturilor publice, a profitat de reţeaua de corupţie montată în cadrul giganticei şi puternicei companii petroliere de stat, Petrobras. Temer şi alţi zece politicieni ar fi beneficiat de mită din corupţie, în sânul acestei reţele, potrivit unui fost angajat al Petrobras, urmărit în justiţie.

Sergio Machado, ex-preşedinte al Transpetro, o filială a Petrobras, care a făcut o înţelegere cu justiţia pentru reducerea pedepsei, a declarat în faţa Curţii Supreme că Temer a folosit bani proveniţi din sistemul de corupţie din jurul Petrobras pentru a finanţa propriul partid. Mai precis pentru finanţarea campaniei unui deputat federal la primăria oraşului São Paulo, în 2012. Machado a precizat că o contribuţie la campania Partidului mişcării democratice braziliene (PMDB), solicitată de Temer, a fost făcută legal prin conglomeratul industrial Quieroz Galvao, care avea contracte cu Petrobras.

Această mărturie este prima care pune în cauză preşedintele interimar în afacerea de corupţie care loveşte Brazilia. Ancheta-fluviu asupra acestei afaceri, numită în ţară Operaçao Lava Jato (Operaţiunea spălare expres) a adus deja în faţa justiţiei zeci de oameni politici. Noua putere apare din ce în ce mai fragilizată, într-o lună de când s-a instalat fiind confruntată cu două demisii de miniştri legate de scandalul Petrobras – cel al Planificării, Romero Juca, şi cel însărcinat cu lupta contra corupţiei, Fabiano Silveira, ambii acuzaţi de obstrucţionarea justiţiei. Desigur, cabinetul preşedintelui a dezminţit informaţiile, precizând că Temer a urmat întotdeauna regulile de finanţare a campaniei electorale.

Recent, procurorul general al Braziliei a cerut Curţii Supreme autorizarea arestării preşedintelui Senatului şi al preşedintelui PMDB pentru tentativă de obstrucţionarea justiţiei.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă