15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Iranului, în vizită oficială, în Turcia

Președintele Iranului, în vizită oficială, în Turcia

Preşedintele iranian, Hassan Rohani, este aşteptat luni într-o vizită în Turcia, prima de la preluarea mandatului, anul trecut, a anunţat joi o sursă oficială turcă, relatează AFP, conform Mediafax.

Preşedintele Rohani are programate discuţii la Ankara cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan referitoare la relaţiile bilaterale şi la situaţia din Orientul Mijlociu, a precizat un oficial turc, sub acoperirerea anonimatului.

"Vizita era prevăzută de mai mult, iar preşedintele iranian va fi însoţit la Ankara de o importantă delegaţie guvernamentală", a precizat sursa menţionată.

Turcia şi Iran, state vecine, încearcă să-şi amelioreze raporturile tensionate de conflictul sirian, în care Ankara a susţinut cauza rebelilor, iar Teheranul s-a pronunţat în favoarea regimului preşedintelui preşedintelui Bashar al-Assad.

Premierul Erdogan s-a aflat în ianuarie într-o vizită în Iran, unde a anunţat intenţia celor două state de a dubla în 2014 volumul schimburilor comerciale, de la 13,5 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) la 30 miliarde de dolari (22 miliarde de euro).

Controversatul program nuclear al Iranului se află, de asemenea, pe agenda discuţiilor preşedintelui Rohani în Turcia.

De la începutul anului, Iranul negociază cu marile puteri din grupul 5+1 (Germania, China, Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franţa) un acord în vederea atenuării temerilor comunitatăţii internaţionale în legătură cu caracterul exclusiv paşnic al programului nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Turcia, dependentă în mare măsură de resursele energetice din Iran şi Rusia, intenţionează să-şi crească importurile de petrol şi gaze provenind din Iran, în favoarea ridicării sancţiunilor internaţionale prevăzute în cadrul acordului provizoriu privind dosarul nuclear iranian.

Cele mai citite

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

George Simion dezminte ideea că el sau partidul AUR ar fi făcut “blat” cu PSD

Președintele partidului AUR, George Simion, dezminte ideea că ar fi făcut un "blat" cu PSD și avertizează că informațiile care susțin acest lucru sunt...

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...
Ultima oră
Pe aceeași temă