18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele mexican vrea să desființeze unitățile municipale de poliţie

Preşedintele mexican vrea să desființeze unitățile municipale de poliţie

Preşedintele mexican vrea să desființeze unitățile municipale de poliţie din cauză că acestea au fost infiltrate de crima organizată. În schimb, ca răspuns la criza izbucnită în urma dispariţiei a 43 de studenţi președintele a propus înlocuirea acestora cu comandamente unice de poliţie în cele 32 de state ale Mexicului.

Potrivit Mediafax, noua măsură prevede trecerea celor "peste 1.800 de unităţi municipale de poliţie slabe, care pot fi corupte uşor de infractori, la 32 de corporaţii solide de securitate regională", a declarat preşedintele Enrique Peña Nieto, care a anunţat, într-un mesaj adresat naţiunii, o serie de reforme constituţionale ce vor fi prezentate luni Parlamentului.

"Mexicul nu poate continua astfel", a subliniat preşedintele mexican referindu-se la dispariţia şi probabil masacrarea a 43 de studenţi în urmă cu două luni în sudul ţării.

Preşedintele a mai anunţat un proiect de reformă care îi va permite Guvernului federal să controleze buna funcţionare a municipalităţilor şi, eventual, să le dizolve "când există indicii suficiente că autoritatea locală este implicată în activităţi de crimă organizată".

Mexicul a fost cuprins de indignare în ultimele două luni, după atacul din 26 septembrie de la Iguala, în statul Guerrero, unde poliţişti ce întreţin legături cu cartelul Guerreros Unidos au atacat 43 de studenţi ai şcolii normale Ayotzinapa.
Presupuşi asasini arestaţi în cadrul anchetei au afirmat că cei 43 de tineri au fost predaţi de către poliţişti locali cartelului, care i-a împuşcat şi ars, apoi le-a aruncat resturile într-un râu.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă