13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPreşedintele OBAMA cere informaţii suplimentare despre doborârea avionului RUSESC de către TURCIA

Preşedintele OBAMA cere informaţii suplimentare despre doborârea avionului RUSESC de către TURCIA

Preşedintele SUA, Barack Obama, a adoptat o poziţie rezervată în chestiunea avionului militar rusesc doborât, marţi, de Turcia.

“Administraţia Statelor Unite încă apteaptă informaţii suplimentare despre incident”, a afirmat, marţi seară, Obama, potrivit Bloomberg, citată de Mediafax.

“Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei”, a subliniat preşedintele SUA.

Doborârea avionului militar rus de către Turcia reprezintă “o crimă” comisă de “complici ai teroriştilor”, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri. Putin a subliniat că, din informaţiile pe care le are, avionul rus doborât de Turcia era în spaţiul aerian sirian, în zona Lattakia. “Dar, oricum, piloţii noştri şi avionul nu reprezentau nicio ameninţare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic”, a afirmat Putin după întrevederea cu regele Abdallah al Iordaniei.

Avioane F-16 ale Turciei au doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus, la frontiera Siriei cu Turcia. 

Ankara susţine că avionul rus ar fi pătruns în spaţiul aerian al Turciei. Moscova respinge acuzaţiile. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, dar au fost omorâţi ulterior de o grupare a etnicilor turci din Siria.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...
Ultima oră
Pe aceeași temă