13.1 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Obama și liderii europeni reconfirmă angajamentul de a coopera în cadrul...

Președintele Obama și liderii europeni reconfirmă angajamentul de a coopera în cadrul NATO și pentru rezolvarea crizei din Ucraina

Președintele Barack Obama și principalii lideri europeni au convenit vineri, la Berlin, să continue cooperarea în cadrul instituțiilor multilaterale precum NATO și să facă să avanseze agenda transatlantică, se arată într-un comunicat al Casei Albe, transmit Reuters și AFP citate de Agerpres.

“Liderii au convenit asupra necesității de a lucra în mod colectiv pentru a face să avanseze agenda transatlantică, mai ales în ce privește stabilizarea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord, ca și pentru a asigura rezolvarea diplomatică a conflictelor din Siria și estul Ucrainei”, precizează textul Casei Albe.

“Liderii au afirmat, de asemenea, importanța continuării cooperării prin instituții multilaterale, inclusiv NATO”, și “sunt unanim de acord asupra faptului că (…) sancțiunile împotriva Rusiei legate de Ucraina trebuie să rămână în vigoare” până la punerea în aplicare a acordurilor de pace de la Minsk, se mai spune în comunicat.

Acesta survine după victoria în alegerile prezidențiale din SUA a republicanului Donald Trump, ale cărui intenții rămân puțin cunoscute. În campanie, Trump a pus sub semnul întrebării principiul solidarității colective în cadrul NATO și s-a pronunțat pentru o apropiere de Moscova.

Președintele american Barack Obama și-a luat la revedere vineri după-amiază de la cancelarul german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, președintele francez François Hollande, șeful guvernului spaniol Mariano Rajoy și prim-ministrul italian Matteo Renzi, avionul Air Force One decolând spre Peru, unde are loc Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC).

Cei șase lideri occidentali și-au reafirmat poziția cu privire la criza din Siria și au cerut “încetarea imediată” a atacurilor regimului lui Bashar al-Assad, ale Rusiei și Iranului asupra orașului Alep.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă