12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele OSCE, despre cum poate fi soluţionat conflictul transnistrean

Preşedintele OSCE, despre cum poate fi soluţionat conflictul transnistrean

Ministrul de externe al Germaniei, Walter Steinmeier, care este şi preşedintele în exerciţiu al OSCE, a declarat marţi, la Chişinău, unde se află într-o vizită de lucru, că diferendul transnistrean poate fi soluţionat prin politica paşilor mărunţi, relatează presa moldoveană, citată de Agerpres. 

Negocierile trebuie să înceapă cu măsuri de consolidare a încrederii între Chişinău şi Tiraspol, a afirmat şeful diplomaţiei germane, adăugând că un prim-pas în acest sens a fost semnarea Protocolului de la Berlin în luna iunie, care prevede recunoaşterea diplomelor universitare şi a plăcuţelor de înmatriculare pentru autoturisme eliberate în regiunea transnistreană, conform portalului Noi.md. 

"Integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova trebuie să fie respectate, doar în aceste condiţii putem discuta despre un statut juridic special al regiunii. Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat peste noapte. Sfatul meu este ca pentru astfel de situaţii să se discute în baza măsurilor de consolidare a încrederii, astfel încât să fie creată baza pentru soluţionarea unor probleme mai complexe', a declarat Steinmeier în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul moldovean Pavel Filip. 

Chişinăul este dispus să elaboreze o concepţie cu privire la parametrii de bază ai statutului juridic special al Transnistriei, cu respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, a reiterat la rândul său premierul moldovean, citat de portalul Noi.md. 

"Pentru soluţionarea acestui conflict este nevoie de o combinaţie de flexibilitate, înţelepciune şi conştientizare a interesului naţional. Au loc progrese, dar putem progresa şi mai mult în următoarele luni, cu condiţia unei atitudini constructive atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol. Realizarea Protocolului de la Berlin este importantă pentru consolidarea încrederii', a punctat Filip. 

Premierul moldovean a mulţumit cu această ocazie părţii germane pentru implicarea activă în procesul de relansare a formatului de negocieri 5+2/Republica Molodva, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA ca observatori/. 

După discuţiile cu premierul Pavel Filip, ministrul de externe Andrei Galbur, vicepremierul Gheorghe Bălan, precum şi cu preşedintele parlamentului Andrian Candu, ministrul de externe german se va deplasa la Tiraspol pentru convorbiri cu reprezentanţii administraţiei transnistrene, relatează Radio Chişinău. 

Anul acesta, Germania, cu sprijinul Rusiei şi al altor participanţi la negocierile în formatul "5+2", a reuşit să obţină reluarea negocierilor care erau îngheţate de aproape doi ani. În urma întâlnirii din 2 iunie, la Berlin, negociatorii au încheiat o înţelegere preliminară pentru rezolvarea problemelor dintre Chişinău şi Tiraspol. 

Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă