16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele palestinian Mahmoud Abbas "știe" cine l-a ucis pe Yasser Arafat

Președintele palestinian Mahmoud Abbas “știe” cine l-a ucis pe Yasser Arafat

Președintele Mahmoud Abbas a declarat joi că știe cine l-a “ucis” pe predecesorul său și lider istoric al palestinienilor, Yasser Arafat, dar nu a dezvăluit numele autorului presupusului omor, informează AFP, preluată de Agerpres.

‘Mă întrebați cine l-a ucis, eu știu, însă doar mărturia mea nu este suficientă’, a afirmat Abbas, luând cuvântul în fața câtorva mii de persoane adunate la Ramallah, în Cisiordania ocupată, pentru a marca împlinirea a 12 ani de la moartea lui Arafat.

‘O comisie de anchetă este pe cale să aprofundeze lucrurile, dar veți fi informați cu prima ocazie și veți fi surprinși când veți afla cine a făcut-o’, a spus el.

‘Nu vreau să citez nume pentru că aceste nume nu merită să fie amintite’, a adăugat el.

Arafat a decedat la vârsta de 75 de ani în 11 noiembrie 2004 într-un spital din apropierea Parisului, după o bruscă deteriorarea stării sale de sănătate, iar cauzele morții sale nu au fost elucidate niciodată.

Numeroși palestinieni au acuzat Israelul, care însă a negat întotdeauna că l-ar fi otrăvit pe Yasser Arafat.

În același timp, Mahmoud Abbas și rivalul său de vreme îndelungată Mohammed Dahlan s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele morții sale.

Declarațiile lui Abbas survin în timp ce partidul său, Fatah, slăbit de divizări interne, urmează să-și desfășoare în 29 noiembrie primul său congres după 2009.

Potrivit unor analiști, președintele palestinian ar vrea să profite de ocazie pentru a-și îndepărta rivalii, întrucât succesiunea sa va fi subiectul central al dezbaterilor.

Cele mai citite

VIDEO. Andreea Marin a dezvăluit secretul prin care își ține soțule aproape: “Construim în continuare”

Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu alcătuiesc unul dintre cele mai discrete cupluri din showbiz-ul românesc, evitând expunerea excesivă în mediul public și preferând să-și...

O rachetă rusească a rănit doi copii și trei adulți la Harkov

Doi copii şi trei adulţi au fost răniţi într-un atac aerian asupra oraşului Harkov. O rachetă lansată de ruşi a lovit o zonă rezidenţială....

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă