18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Parlamentului European susține că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană...

Preşedintele Parlamentului European susține că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și Canada ar putea fi semnat săptămâna viitoare: Sunt foarte optimist

Acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada ar trebui să fie semnat săptămâna viitoare, a declarat, sâmbătă, președintele Parlamentului European, Martin Schulz. Totodată, el și-a exprimat speranța că problemele din „interiorul Uniunii Europene” vor fi rezolvate, potrivit agenției DPA, citată de Mediafax.

„Sunt foarte optimist că putem rezolva problemele pe care le avem în interiorul Uniunii Europene”, a spus Schulz, în urma unei întâlniri cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, şi înaintea discuţiilor cu premierul Valoniei, Paul Magnette.

La rândul său, ministrul canadian al Comerțului și-a exprimat speranța ca acordul să fie semnat în 27 octombrie. „Sperăm foarte mult, sper foarte mult, că mă voi putea întoarcea aici în câteva zile cu premierul meu (n.r. Justin Trudeau) şi că vom putea, aşa cum am plănuit, să semnăm acest acord cu Europa pe data de 27″, a declarat Chrystia Freeland.

Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA) ar trebui semnat joi, dacă se obţine aprobarea Guvernului din regiunea Wallonia. Anterior, Martin Schulz scria pe Twitter că UE doreşte noi discuţii privind acordul CETA cu statul canadian şi cu Guvernul regiunii belgiene Wallonia. Acesta anunţa că uma să aibă discuţii cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland şi cu premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette.

Într-un interviu acordat postului german de televiziune ARD, Martin Schulz a declarat că autoritățile canadiene s-au arătat dispuse „să oprească cronometrul”, astfel încât Uniunea Europeană să își rezolve problemele interne. Din acest motiv, Freeland şi-a amânat întoarcearea în Canada, a adăugat el.

Sâmbătă dimineața, ministrul Comerțului a declarat că mingea se află în terenul Europei. „Mingea este acum în terenul Europei. Noi sperăm că va fi posibil să găsim o soluție”, a spus Freeland la sosirea la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Totodată, ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel a precizat, sâmbătă, că acordul economic și comercial cuprinzător între Uniunea Europeană și Canada (CETA) nu trebuie să cadă victimă a politicii interne europene. „Aceasta este o problemă internă europeană, o problemă internă belgiană și nu o problemă a Canadei. CETA este un acord excelent și nu poate eșua din cauza incompetenței Europei în a găsi o cale de echilibrare a intereselor între regiuni”, a spus oficialul german.

Negocierile de vineri dintre Uniunea Europeană, Canada şi Guvernul regiunii belgiene Wallonia pe tema Acordului de parteneriat comercial au eşuat.  Într-un interviu acordat site-ului Politico.eu, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada, chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA).

 

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale. Premierul regiunii Wallonia, Paul Magnette, a declarat că schimbările propuse joi seară au fost insuficiente, precizând că va discuta direct cu Guvernul de la Ottawa. Guvernul federal al Belgiei are nevoie de aprobarea tuturor entităţilor regionale belgiene pentru a putea semna acordul CETA.

Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Wallonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Wallonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.

Regiunea Wallonia ar vrea un document interpretativ al Acordului CETA care să includă garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

Pentru ţara noastră, semnarea acordului CETA reprezintă ridicarea vizelor din 2017 pentru românii care merg în Canada. După eşecul negocierilor de vineri seara, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va continua demersurile pentru aplicarea acordului privind eliminarea vizelor de călătorie în Canada chiar dacă nu va fi semnat parteneriatul comercial UE-Ottawa.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă