20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPreședintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cere negocierea statutului Transnistriei ca parte a...

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cere negocierea statutului Transnistriei ca parte a statului moldovean

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a solicitat, duminică, negocierea statutului Transnistriei ca parte a Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri TASS, potrivit Mediafax.

"Este important să ajungem la un acord cu privire la statutul Transnistriei, ca parte a Republicii Moldova. Este foarte important să înţelegem că negocierile cu Transnistria sunt posibile doar pe baza principiului neutralităţii obligatorii a Republicii Moldova", a declarat Dodon.

Potrivit preşedintelui moldovean, problema transnistreană este o "problemă pur politică". "Unele elite politice, din păcate, nu sunt dispuse să rezolve această problemă", a spus el.

În afară de aceasta, "rolul Rusiei este foarte important", la fel ca şi poziţia Belarusului, "Belarus a recunoscut întotdeauna integritatea teritorială a Republicii Moldova", a mai precizat Dodon.

Transnistria, o regiune în mare parte rusofonă, s-a desprins de Republica Moldova după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991. Relaţiile sale cu guvernul de la Chişinău au cunoscut mai multe episoade tensionate. În 1992 şi 1993, tensiunile s-au materializat într-un conflict armat sângeros.

Cele mai citite

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF...
Ultima oră
Pe aceeași temă