20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Republicii Moldova ar putea desemna un nou premier

Preşedintele Republicii Moldova ar putea desemna un nou premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ar putea desemna, zilele următoare, un candidat la funcţia de premier, ca urmare a lipsei de consens a grupurilor parlamentare, informează Agerpres.

”Calculele matematice care reies din prevederile constituționale arată că mai sunt doar câteva zile în care domnul președinte ar urma să desemneze o candidatură la funcția de prim-ministru. În lipsa unui consens la nivelul grupurilor parlamentare, președintele este pregătit să desemneze o candidatură asupra căreia ar urma să se pronunțe parlamentul”, a declarat pentru Radio Chișinău purtătorul de cuvânt al președinției, Vlad Țurcanu.

Citeşte şi: Republica Moldova: Noi consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier

Mai mult, Vlad Ţurcanu a declarat că zilele următoare ar putea fi să fie organizate noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

‘Au fost două runde de consultări și nu sunt excluse și altele, în funcție de disponibilitatea partidelor parlamentare și de necesitate”, a afirmat Vlad Țurcanu.

Mai mult, purtătorul de cuvânt a declarat că preşedintele Nicolae Timofti are în vedere câteva candidaturi şi urmează să ia o decizie în privința uneia din ele, pe care o va anunța în următoarele zile.

Citeşte şi: Decizie: Parlamentul R. Moldova poate fi dizolvat

Republica Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lunii octombrie, după ce executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile parlamentare de la Chișinău.

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis recent că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni de la demiterea fostului executiv, președintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri anticipate. Termenul limită pentru învestirea de către legislativ a unui nou guvern este 29 ianuarie 2016.

Cele mai citite

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă