14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Turciei, întrevedere cu liderul provinciei Kurdistan, pe tema militarilor turci din...

Preşedintele Turciei, întrevedere cu liderul provinciei Kurdistan, pe tema militarilor turci din Irak

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit, miercuri, cu liderul provinciei Kurdistan din Irak, Massoud Barzani, cu scopul de a ajunge la un consens în disputa care priveşte trupele turce mobilizate în nordul Irakului, informează Mediafax.

Cei doi lideri au discutat despre nevoia de a coopera în lupta pentru combaterea terorismului, motiv pe care Turcia l-a invocat pentru a justifica mobilizarea trupelor turce în nordul Irakului, pentru a instrui forţele Peshmerga kurde să lupte împotriva grupării Stat Islamic.

Citeşte şi: Avertismentul grupărilor şiite, susţinute de Iran, către Turcia

Niciunul dintre cei doi lideri nu a emis o declaraţie oficială după  întâlnire, însă Erdogan a afirmat pentru al-Jazeera că forţele turce au defăşurat trupe la cererea liderului Irakului în 2014, iar Bagdadul nu a avut nicio problemă cu asta până săptămâna trecută.

“Am fost rugaţi de premierul [Haider] al-Abadi să ajutăm la antrenarea soldaţilor şi, la cererea lui, am instalat tabăra de antrenament în regiunea Bashiqa în 2014”, a declarat Erdogan pentru televiziunea din Qatar. Abadi “nu a spus niciun cuvânt până acum”, a precizat liderul turc.

Abadi a cerut în weekend Turciei să îşi retragă trupele, numind desfăşurarea lor “un act ostil”, însă recent a încercat să rezolve problema prin intermediul negocierilor.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a declarat miercuri că soldaţii turci au fost mobilizaţi în Irak după o intensificare a ameninţării SI asupra instructorilor militari turci. El a spus că această desfăşurare de trupe este un act de solidaritate, nu de agresiune.

Citeşte şi: Premierul Irakului cere Alianţei Nord-Atlantice ca Turcia să se retragă imediat de pe teritoriul irakian

“Aceşti instructori din tabăra Bashiqa au fost ameninţati de Daesh (n.r. denumirea în limba arabă pentru reţeaua Stat Islamic) pentru că se află la 15-20 de kilometri de Mosul şi au doar arme uşoare”, a declarat el la Istanbul. Gruparea Stat Islamic a cucerit oraşul Mosul anul trecut.

În pofida încercărilor de rezolvare a problemei, Guvernul de la Ankara i-a îndemnat miecuri pe toţi cetăţenii turci să părăsească Irakul, în afară de regiunea autonomă Kurdistan, invocând riscuri în materie de securitate, după ce grupuri şiite au avertizat cu atacuri.

“Spectrul avertismentelor noastre se extinde la toate provinciile irakiene, cu excepţia zonelor Dahuk, Erbil şi Suleimaniya”, situate în regiunile kurde, a transmis Ministerul turc de Externe.

Grupuri paramilitare şiite susţinute de Iran au ameninţat că vor lansa atacuri împotriva Turciei dacă nu va retrage trupele de pe teritoriul Irakului, denunţând “aroganţa” de tip “otoman” a Ankarei, după expirarea termenului-limită de 48 de ore impus de Guvernul de la Bagdad.

Citeşte şi: MAE rus: Prezenţa militarilor turci pe teritoriul Irakului este inacceptabilă

Turcia a trimis vinerea trecută 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic (SI), în apropiere de oraşul Mosul, aflat sub controlul membrilor SI.

Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă