13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPreşedintele Turciei: recunoaşterea drept genocid de către Germania a masacrului împotriva armenilor...

Preşedintele Turciei: recunoaşterea drept genocid de către Germania a masacrului împotriva armenilor sub Imperiul Otoman ”nu are nici o valoare”

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că recunoaşterea drept genocid de către parlamentul german a masacrului împotriva armenilor sub Imperiul Otoman în 1915 ''nu are nici o valoare'' şi că nu va schimba cu nimic poziţia Ankarei, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

''Decizia luată de către parlamentul german nu are absolut nici o valoare'', le-a declarat Erdogan jurnaliştilor în timp ce se află într-o vizită în Africa. ''Poziţia noastră privind (evenimentele din) 1915 este binecunoscută şi acest fel de decizie nu va schimba poziţia noastră. Dar ei n-au luat în calcul faptul că riscă să piardă un prieten precum Turcia'', a declarat Erdogan, întrebându-se cum vor mai putea responsabilii germani ''să-l privească în ochi''. 

Şeful statului turc a subliniat că această dispută este doar între Ankara şi Berlin şi că nu trebuie să afecteze relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană. El a recunoscut că Turcia – care şi-a rechemat ambasadorul din Germania cum a făcut de fiecare dată când a avut loc un vot de acest fel în diferite ţări – ''nu trebuie să acţioneze în pripă''. Erdogan s-a declarat decepţionat de atitudinea cancelarului Angela Merkel, care nu a participat la dezbatere. ''Mi-ar fi plăcut ca ea să participe şi să voteze'', a spus preşedintele turc. 

Armenii estimează că un milion şi jumătate de semeni de-ai lor au fost ucişi în mod sistematic la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid. Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoţit de foamete, în care au murit între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Cele mai citite

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar fi implicat într-un scandal sexual cu o adolescentă de 14 ani

Un șef al Poliției de Frontieră Galați ar putea fi implicat într-un scandal sexual în care apare o adolescentă. Autoritățile au declanșat o anchetă...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă