12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPreşedintele Turciei AMENINȚĂ în mod public un jurnalist. Ce anchetă a stârnit...

Preşedintele Turciei AMENINȚĂ în mod public un jurnalist. Ce anchetă a stârnit furia lui Erdogan

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis să îl pedepsească pe redactorul-şef al unui cotidian care a publicat o înregistrare video în care arată cum agenţia turcă de informaţii (MIT) ajută la trimiterea de arme către Siria, Mediafax.

Cotidianul Cumhuriyet a publicat o înregistrare video pe site-ul său de Internet, vineri, despre care susţine că arată cum ofiţeri din cadrul jandarmeriei şi poliţiei deschid lăzi amplasate în spatele a trei camioane aparţinând MIT, care conţin arme şi muniţii.

Citeşte şi: Nervozitatea televizată a lui Erdogan

“Individul care a anunţat acest lucru ca un reportaj exclusiv va plăti un preţ mare”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat duminică televiziunii publice TRT, citat de Reuters.

În acest context, preşedintele Turciei a precizat că nu va trece cu vederea acest lucru.

Reuters a anunţat la 21 mai că martorii oculari şi procurorii ar fi mărturisit că MIT a ajutat la furnizarea de arme către părţi din Siria aflate sub controlul rebelilor islamişti la sfârşitul lui 2013 şi începtul lui 2014, citând un procuror şi mărturii în faţa tribunalului ale ofiţerilor de jandarmerie.

Cumhuriyet a afirmat că înregistrarea video datează din 19 ianuarie 2014 dar nu a precizat cum a obţinut-o.

Citeşte şi: Violențe și tensiuni politice în Turcia: Erdogan vs Davutoglu, o bătălie de culise

Erdogan a declarat că acele camioane aparţineau MIT şi transportau ajutor către turcmenii din Siria. El a precizat că procurorii nu au autoritatea de a percheziţiona vehiculele MIT şi fac parte din ceea ce el numeşte “statul paralel”, condus de fostul său aliat devenit inamic Fethullah Gulen.

“Aceste acuzaţii împotriva agenţiei naţionale de informaţii şi această operaţiune ilegală reprezintă un fel de activitate de spionaj. Acest ziar este implicat acum în acest spionaj”, a declarat Erdogan, adăugând că i-a cerut avocatului său să intenteze un proces.

Agenţia de stat Anadolu a declarat vineri că procurorul din Istanbul a lansat o anchetă împotriva redactorului-şef al Cumhuriyet în baza legii antiterorism. Reuters nu l-a putut contacta pe Dundar pentru comentarii.

 

 

Cele mai citite

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă