10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPreședintele Ucrainei vrea un străin la conducerea agenţiei anticorupţie

Președintele Ucrainei vrea un străin la conducerea agenţiei anticorupţie

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut joi ca un străin să fie numit la conducerea noului birou de luptă împotriva corupţiei endemice, de care fosta republică sovietică nu poate scăpa, relatează Mediafax.

"Sugerez să invităm o persoană din afara Ucrainei pentru aceste post. Această persoană va avea un avantaj: absenţa legăturilor cu elita politică ucraineană", a declarat Poroşenko în Parlament, care s-a întrunit în prima sesiune de la victoria partidelor prooccidentale în alegerile anticipate din octombrie.

"Această persoană nu va mai fi naşul coplilului altuia, familiei soţiei sale ori fratele altuia. Într-un tehnocrat, fără legături cu forţe politice, vom putea avea încredere şi va da dovadă de eficienţă", a adăugat el.

Noua coaliţie guvernamentală a adoptat un program ambiţios de reforme, căutând să-şi refacă imaginea în faţa creditorilor internaţionali şi să relanseze o economie aflată într-o criză profundă.

Poroşenko, unul dintre miliardarii din Ucraina, a acceptat până la urmă – sub presiunea societăţii civile – legi care să favorizeze lupta împotriva corupţiei, în octombrie.

Celebra jurnalistă Tetiana Ciornovol, desemnată să conducă lupta împotriva corupţiei în cadrul Guvernului, şi-a anunţat în august demisia, denunţând "lipsa bunăvoinţei" autorităţilor.

Andrii Marusov, reprezentantul în Ucraina al organizaţiei anticorupţie Transparency International, a apreciat că iniţiativele lui Poroşenko ar putea fi ultima şansă de eradicare a acestui flagel, în contextul în care ţara se clasează pe locul 144 întrele cele 177 de ţări monitorizate în ultimul clasament al percepţiei pe care o are populaţia despre corupţie.

"Dacă nu există progrese reale, riscăm să revenim cu zece ani în urmă, într-o gaură neagră, în care vom avea un loc numit Ucraina, cu simbolurie Ucrainei, dar care în realitate va fi un stat în degenerare", a declarat el pentru AFP luna trecută.

Deturnări de fonduri şi mita sunt "moneda curentă", după ce au atins un vârf în regimul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, îndepărtat de la putere în februarie după manifestaţii masive reprimate în sânge.

Această problemă apare într-o nouă lumină în conflictul armat din estul ţării, unde corupţia ofiţerilor şi reprezentanţilor Ministerului Apărării a subminat moralul şi eficienţa armatei ucrainene.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă