11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPrietenia Trump-Putin se complică, după demisia lui Michael Flynn. America a pus...

Prietenia Trump-Putin se complică, după demisia lui Michael Flynn. America a pus tunurile pe Rusia

Relația declarat amicală dintre Donald Trump și Vladimir Putin s-a deteriorat brusc, după ce Michael Flynn a trebuit să-și dea demisia, pentru că a mințit în legătură cu dialogul telefonic pe care l-a avut cu ambasadorul rus Serghei Kisliak.

SUA au acuzat Rusia că a încălcat tratatul cu privire la desfășurarea rachetelor balistice și a presat conducerea de la Kremlin să returneze Crimeea și să-și retragă sprijinul militar pentru separatiștii din estul Ucrainei

„Firul roșu“ între purtătorii de cuvânt

Președintele SUA, Donald Trump, a dat de înțeles „cu claritate” că se așteaptă ca Rusia să returneze Crimeea la țara de apartenență, Ucraina, și să stopeze conflictul din estul țării, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, în cadrul unei conferințe de presă. „În alte privințe, președintele se așteaptă și își dorește să se înțeleagă cu Rusia”, a subliniat Sean. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peșcov, a replicat, sec, că aș-teaptă ca aceste cuvinte să fie spuse direct de președintele Donald Trump, subliniind că „Moscova nu are de gând să discute despre integritatea teritorială a Rusiei cu partenerii săi externi”. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a fost mai categorică: „Noi nu returnăm teritoriile noastre. Crimeea este un teritoriu care aparține Federației Ruse”. 
Rusia a anexat peninsula Crimeea în martie 2014 în urma unui referendum nerecunoscut de către comunitatea internațională. Pentru acest motiv, UE și SUA au instituit sancțiuni împotriva Rusiei, sancțiuni ce au fost extinse și prelungite din cauza sprijinului acordat de Moscova rebelilor separatiști din estul teritoriului ucrainean. Statutul Crimeii nu a fost discutat în cadrul convorbirii telefonice dintre Putin și Trump.

Rachetele balistice ale Rusiei, sub lupă

Purtătorul Departamentului de Stat, Mark Toner, a anunțat, în același context al complicării relațiilor dintre Rusia și SUA, că Moscova a încălcat tratatul INF privind rachetele balistice, semnat în 1987 de către Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov. Tratatul prevedea eliminarea unei întregi clase de arme nucleare și convenționale, inclusiv rachete balistice cu rază intermediară. „Administrația analizează modul în care încălcarea tratatului INF de către Rusia afectează securitatea SUA și a aliaților săi europeni”, a declarat Toner. Declarația vine în timpul participării secretarului american al Apărării, James Mattis, la reuniunea de două zile a miniștrilor Apărării din NATO, prima la care participă oficiali ai Administrației Trump. Conform rapoartelor serviciilor secrete, Rusia a fabricat, a testat și a și desfășurat în anumite obiective rachete cu raze între 500 și 5.500 km.  

Un avion rusesc a hărțuit USS Porter

Pentagonul a acuzat Moscova că ar fi întreprins zboruri în vecinătatea distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră. Potrivit lui Danny Hernandez, purtătorul de cuvânt al Comandamentului SUA în Europa, au existat trei asemenea incidente separate. Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţiile SUA referitoare la avioane militare ruse ce s-ar fi apropiat periculos de un distrugător al Forţelor Navale americane aflat în Marea Neagră pentru un exerciţiu militar.„Nu au existat incidente în care avioane militare ruse să fi zburat în apropierea distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră, la data de 10 februarie. Toate zborurile noastre au fost şi sunt efectuate deasupra apelor internaţionale, în concordanţă cu regulamentul şi cerinţele de siguranţă”, a comunicat general maior Igor Konaşenkov. Acesta s-a arătat surprins de acuzaţiile Statelor Unite cum că avioane militare ruse ar fi fost zărite „în vecinătatea frontierelor Rusiei”. „Acolo și ar fi trebuit să fie!”, a subliniat Konașenkov.

Mai mulți „oameni ai lui Trump“ au avut contacte cu rușii

The New York Times a dezvăluit că mai mulți apropiați ai lui Trump și oameni de bază din campanie au fost contactați de ruși, printre care și Paul Manafort, președintele campaniei electorale. 

Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate cu înalți responsabili ai serviciilor de informații ruse înainte de alegerea sa la Casa Albă, dezvăluie NYT. Aceste discuții telefonice ar fi fost înregistrate de către serviciile secrete, care urmăreau interferența unor entități ruse în campania electorală din SUA. „Anchetatori și servicii de informații americane au interceptat aceste comunicații aproape în același timp în care descopereau probe ale tentativelor rusești de a perturba alegerile prezidențiale americane prin piratarea serverelor Comitetului Național al Partidului Democrat”, precizează New York Times. Singurul membru al echipei de campanie a viitorului președinte Trump menționat de NYT este Paul Manafort, care era președintele campaniei și consultant politic pentru Rusia și Ucraina. Persoanele ruse de contact ar fi fost, conform dezvăluirilor, spioni. „Este absurd, nu am vorbit niciodată în cunoștință de cauză cu membri ai serviciilor de informații rusești și nu am fost implicat niciodată în ceva cu Guvernul rus sau cu Administrația lui Putin”, a declarat Manafort. „Nu este ca și cum acești oameni ar purta ecusoane de genul: „Eu sunt un agent al serviciilor secrete ruse”, a precizat ironic Manafort.
Potrivit NYT, serviciile de informații americane anchetează cu scopul de a stabili “dacă echipa de campanie a lui Trump era în înțelegere cu rușii în cadrul acestui pirataj sau al altor tentative de a influența cursul alegerilor”.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă