18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: FOTO. Prima ediție Charlie Hebdo după atentate a apărut în Franţa....

UPDATE: FOTO. Prima ediție Charlie Hebdo după atentate a apărut în Franţa. Tot tirajul din Franța, epuizat de la prima oră

UPDATE 10.25: Primul număr al Charlie Hebdo de după atacul armat care i-a decimat redacţia, în urmă cu o săptămână, nu se mai găsea, la ora 7.00 GMT (9.00, ora României) în numeroase chioşcuri din Franţa, au constatat jurnalişti AFP.
"Nu mai e", repetau numeroase chioşcuri pariziene, provocând dezamăgre clienţilor. Mulţi dintre ei s-au aruncat asupra ediţiei Le Canard Enchaîné, cel mai mare săptămânal de satiră din Franţa, care titra miercuri, în semn de solidaritate cu Charlie Hebdo, "Înainte, băieţi, nu vă lăsaţi", scrie Mediafax.

"Este incredibil. Aveam o coadă de 60-70 de persoane în faţa magazinului, când am deschis", povesteşte administratora unui chioşc din Paris. "N-am văzut niciodată aşa ceva. Cele 450 de exemplare pe care le aveam au dispărut în 15 minute", a adăugat ea.

În alte puncte de vânzare, ca de exemplu în staţia de metrou Opéra, în centrul Parisului, chioşcarii independenţi au primit doar câte 50-100 de exemplare fiecare. "Alte exemplare sunt aşteptate joi şi vineri", spun ei clienţilor disperaţi.
Posturi de radio franceze difuzau declaraţii ale unor persoane care au făcut o noapte albă pentru a fi sigure că obţin acest număr istoric. Mai mulţi clienţi şi-au rezervat de marţi câte un exemplar la punctul de unde cumpărăr ziare.

—–

Prima ediție Charlie Hebdo după atentate a apărut în Franţa. Supravieţuitorii atacului terorist de săptămâna trecută au publicat miercuri primul număr de după atentat. Pe coperta revistei apare un Mahomed cu lacrimi în ochi.

Potrivit Mediafax, la o săptămână de la atacul armat comis la sediul său miercurea trecută – soldat cu 12 morţi -, ziarul a anunţat un tiraj de trei milioane de exemplare, faţă de 60.000 de obicei, cu versiuni în numeroase limbi străine (engleză, turcă, spaniolă, între altele).

Din Europa şi până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus fără să aştepte această copertă a unui număr excepţional, pregătit în sediul cotidianului de stânga Libération. Deasupra desenului cu Mahomed, pe fond verde, culoarea islamului, titlul "Totul este iertat" tranşează cu tonul adesea feroce al ziarului.

Însă portretul profetului – care ţine o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie), agitată de aproape patru milioane de manifestanţi duminică, pe străzile Franţei – provoacă nemulţumire în lumea musulmană.

Publicarea acestor desene "insultătoare la adresa Profetului" va "intensifica ura", a apreciat marţi seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase insituţii ale islamului sunnit cu sediul în Egipt.

O parte a exemplarelor Charlie Hebdo urmează să fie distribuită în Turcia împreună cu cotidianul Cumhuriyet. În trecut, miniştri din Guvernul islamo-conservator aflat la putere din 2002 au denunţat "provocările" săptămânalului francez, mai scrie Mediafax.

În Franţa, principalele organizaţii musulmane au îndemnat comunitatea "să-şi păstreze calmul" şi "să respecte libertatea de opinie", iar cel mai mare ziar de satiră francez, Le Canard Enchaîné, a dezvăluit că a primit ameninţări la o zi după masacrul de la Charlie Hebdo.

Cele mai citite

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă