20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPrima femeie primar al Romei

Prima femeie primar al Romei

Alegerea duminică a Virginiei Raggi, candidata Mișcării 5 Stele (M5S) la alegerile municipale (al doilea tur) la primăria Orașului Etern este un eveniment istoric, dar nu constituie o surpriză.

Candidata populistă, novice în politică, a obţinut fotoliul de primar al capitalei italiene impunând o serioasă înfrângere Partidului Democrat al premierului Matteo Renzi. O victorie istorică pentru că este prima oară în istoria plurimilenară a Romei când o femeie accede la Capitoliu, sediul primăriei. Potrivit primelor rezultate, ea a obţinut 67% din sufragii în faţa adversarului său de stânga, Roberto Giachetti, într-un context de slabă participare, asemenea celorlalte 126 de orașe implicate în acest al doilea tur de scrutin.

Avocată în vârstă de 37 de ani, noua figură a M5S, ambiţioasa formaţiune populistă și anti-partide, era total necunoscută marelui public în urmă cu câteva luni.  Şi totuși s-a impus duminică cu un scor zdrobitor. Născută la Roma, ea a intrat în politică în urmă cu cinci ani, sedusă de discursul radical al M5S, care a jurat că va termina cu clasa politică tradiţională, asemenea altor formaţiuni noi apărute în Europa.

Victoria ei relansează M5S ca prim partid de opoziţie contra premierului Renzi și intervine într-un moment în care mișcarea l-a pierdut în aprilie pe mentorul ei ideologic, Gianroberto Casaleggio și fondatorul său, Beppe Grillo, care nu a participat la nici un miting, preferă să-și reia activităţile de umorist. Partidul este acum condus de un directorat din cinci membri.

Și la Roma, oraș gestionat alternativ de stânga și de dreapta, M5S a promis că va termina cu o clasă politică ce a lăsat capitala cu datorii cumulate de 13,5 miliarde euro. De asemenea, a promis sfârșitul celor 60.000 de funcţionari municipali, adevărat stat în stat care nu acţionează decât pentru propriile interese. Problemele Romei sunt numeroase și grave, fără a uita de scandalurile de corupţie, ca celebrul „Mafia capiale”, descoperit în 2014, o vastă reţea de corupţie în care sunt amestecaţi aleși de toate culorile politice.

Cele mai citite

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...
Ultima oră
Pe aceeași temă