17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialPrima întâlnire Putin-Poroşenko. Cei doi lideri susţin încetarea confruntărilor militare în estul...

Prima întâlnire Putin-Poroşenko. Cei doi lideri susţin încetarea confruntărilor militare în estul Ucrainei

Preşedintele rus şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko s-au întâlnit, vineri, pentru prima oară, cu prilejul ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor în Normandia, relatează Mediafax.

Preşedintele francez "i-a reunit pe Putin şi Poroşenko la castelul din Benouville, în cadrul ceremoniilor", chiar înainte de dineul liderilor mondiali veniţi să asiste la evenimentele dedicate debarcării, a declarat o sursă din anturajul preşedintelui francez Francois Hollande.

Cei doi oficiali "şi-au strâns mâinile şi au discutat normal. Este vorba despre un schimb normal şi serios între doi lideri", a adăugat sursa citată, precizând că la reuniune a participat şi cancelarul german Angela Merkel.

"S-a înfiripat un dialog între cei doi cu privire la posibilele măsuri de detensionare" a situaţie şi "modalităţile unui armistiţiu (între Kiev şi separatiştii proruşi) vor fi discutate în zilele următoare", potrivit acestei surse.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului  a confirmat că preşedintele rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, au convenit asupra necesităţii încetării confruntărilor militare în estul Ucrainei, în cursul întrevederii cu ocazia ceremoniilor din Normandia.

"În cursul unei scurte discuţii, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko s-au pronunţat în favoarea încetării cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.

"Cei doi preşedinţi s-au pronunţat în favoarea încetării tuturor activităţilor militare, atât cele ale armatei ucrainene, cât şi cele ale susţinătorilor federalizării Ucrainei", a adăugat Peskov.

Această primă întâlnire dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, ales la 25 mai şi care va fi învestit oficial sâmbătă, este "un progres fragil" pentru a se ajunge la o soluţie politică la criză, potrivit sursei citate.

Evenimentele organizate cu ocazia Debarcării le-au permis occidentalilor şi preşedintelui rus Vladimir Putin, implicaţi într-o dispută de mai multe luni, să se întâlnească pentru prima dată de la anexarea Crimeei de către Rusia, în martie.

Cele mai citite

5 metode prin care îți poți depăși frica de a vorbi în limba engleză

Frica de a vorbi în engleză este o emoție comună printre cei care învață această limbă străină, dar există numeroase metode eficiente pentru a...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă