16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPrima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de...

Prima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de la începutul crizei, în 2011

Consiliera preşedintelui sirian Bashar al-Assad Boussaina Chaabane a efectuat săptămâna trecută o vizită la Oslo, prima în Europa a unui oficial sirian de rang înalt în ultimii peste trei ani, de când a început a criza din ţara sa, a anunţat biroul acesteia, relatează AFP, conform Mediafax.

"Dr Boussaina Chaabane s-a aflat la Oslo pe 19 şi 19 iunie, la invitaţia Ministerului norvegian de Externe de a participa la o conferinţă", a declarat duminică pentru AFP unul dintre colaboratorii ei.

"Este vorba despre prima vizită a unui oficial sirian de rang înalt în Europa de la începutul crizei", a adăugat el.
Manifestaţii împotriva regimului, care au început în martie 2011 în Siria, s-au transformat, după ce au fost reprimate în sânge, într-o insurecţie armată care a degenerat într-un război total, soldat cu peste 162.000 de morţi.

Uniunea Europeană (UE), din care Norvegia nu face parte, a impus o serie de sancţiuni, creând o listă cu personalităţi cărora le-a interzis sejurul, pe care se află şi numele lui Chaabane.

Potrivit biroului ei, Chaabane s-a întâlnit cu ministrul norvegian de Externe Borge Brende, fostul preşedinte american Jimmy Carter, adjunctul secretarului general al ONU pentru Afaceri Politice Jeffrey Feltmann şi şeful Biroului preşedintelui iranian.
Cotidianul al-Watan, apropiat puterii, scrie că Chaabane a prezentat "punctul de vedere al Siriei cu privire la terorismul care afectează regiunea şi posibile soluţii în lupta împotriva acestuia".

Ea a insistat, de asemenea, "asupra a ceea ce poate Occidentul să facă pentru a opri sosirea unor arme, bani şi terorişti în Orientul Mijlociu şi pentru restabilirea stabilităţii şi securităţii în regiune, fără să intervină în afacerile interne ale popoarelor, lăsându-le să-şi decidă soarta şi să-şi aleagă liderii".

Forumul de la Oslo, organizat în colaborare de către Ministerul norvegian de Externe şi Centrul pentru Dialog Umanitar, ajuns la a 12-a ediţie, "invită oficiali de rang înalt, specialişti în soluţionarea conflictelor şi actori de prim-plan în procesul de pace la o serie de întâlniri discrete, cu scopul de face schimb de experienţă şi a identifica provocări", se arată în documentul de prezentare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...
Ultima oră
Pe aceeași temă