13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Romei a DEMISIONAT. Edilul a plătit cu cardul Capitalei note de...

Primarul Romei a DEMISIONAT. Edilul a plătit cu cardul Capitalei note de plată de 20.000 de euro

UPDATE: Primarul Romei, Ignazio Marino și-a prezentat joi demisia într-un mesaj adresat locuitorilor capitalei țării, după scandalul privind notele de plată de la restaurante achitate din bani publici, potrivit Agerpres

“Am făcut alegerea: îmi prezint demisia”, a declarat în mesajul său Ignazio Marino, amintind pierderea susținerii Partidului Democrat (PD) care l-a constrâns să renunțe la mandat și adăugând că, pentru a continua, “condițiile politice” erau “foarte reduse, chiar inexistente”.

Primarul de stânga a amintit, totuși, că potrivit legii, are la dispoziție 20 de zile pentru a reveni asupra deciziei.

Ignazio Marino a precizat că va folosi acest termen pentru a vedea dacă este posibil “să reconstruiască acele condiții politice” pentru a rămâne în funcție, însă demersul său pare extrem de dificil, întrucât principalii lideri ai PD, inclusiv premierul Matteo Renzi, i-au întors spatele.

———–

Primarul Romei, Ignazio Marino, a fost pe punctul de a demisiona, după ce a apărut în presă faptul că a achitat mai multe note de plată de la restaurante în valoare de 20.000 de euro cu cardul de credit al Capitalei italiene. Politicianul a acceptat să ramburseze banii Primăriei, potrivit Mediafax

Edilul a scris, pe Facebook, că fost vorba despre cine sau prânzuri în interes de serviciu, dar că preferă să le ramburseze pentru a pune capăt polemicii.

“Prin acest gest, vreau să pun capăt polemicilor inutile şi suprarealiste din aceste ultime zile, care nu fac niciun bine Romei”, a scris Marino.

O parte a presei italiene a verificat toate notele de plată, în căutarea celei care să dovedească faptul că acesta a cinat cu soţia şi nu cu vreun ambasador ori om de afaceri. Acest “cinagate” este ultimul episod dintr-un lung foileton ţinut de o parte a presei italiene despre gafele, eşecurile şi presupusele deturnări ale acestui fost chirurg, cunoscut până în prezent mai degrabă ca un om cinstit.

Primarul a fost ales în 2013 pentru un mandat de cinci ani și a fost acuzat, mai întâi, că şi-a folosit fără permis de acces valid Fiatul Panda personal în centrul istoric. El este criticat, de asemenea, pentru că a interzis accesul maşinilor pe marile bulevarde care şerpuiesc printre forumurile antice şi că a limitat extinderea teraselor şi restaurantelor în pieţe şi pe trotuare.

Fostul profesor de chirurgie de la Universitatea Pittsburgh din Statele Unite a ieşit însă nevătămat din scandalul “Mafia capitale”, cel mai mare care a afectat vreodată Roma şi care a scos la iveală o vastă reţea de corupţie implicând aleşi din toate taberele, inclusiv fostul primar de dreapta.

Papa însuşi a participat, la sfârşitul lui septembrie, la această ofensivă, dezminţind în termeni foarte categorici că l-a invitat vreodată pe Marino în vizita sa la Philadelphia.

Anumiţi comentatori se întreabă uneori ce justifică o asemenea campanie de denigrare a unui specialist recunoscut în domeniul grefării de organe, un ecologist de stânga care circulă cu bicicleta şi căruia-i plac navigaţia şi scufundările submarine.

Unii văd în ea o formă de răzbunare din partea tuturor celor care ar fi profitat de vasta reţea “Mafia capitale”.

Însă alţii o consideră pur şi simplu preţul presupusei sale incompetenţe şi inacţiuni în faţa dezordinii dintr-un oraş ai cărui locuitori nu mai vor să suporte întârzierile mijloacelor de transport în comun şi mizeria de pe străzi.

Formaţiunea sa – Partidul Democrat, condus de către şeful Guvernului italian Matteo Renzi – pare să-l fi abandonat şi ea. Un deputat PD, Michele Anzaldi, i-a cerut în mod deschis demisia, într-un interviu publicat în ediţia de joi a ziarului La Repubblica, cotidianul roman apropiat centrului-stânga.

La sfârşitul lui august, Renzi l-a încadrat strâns pe Marino, punându-l alături de el pe prefectul Romei Franco Gabrielli să organizeze anul sfânt, Jubileul cerut de Papa Francisc, care urmează să atragă milioane de pelerini în capitala italiană începând din decembrie.

 

Cele mai citite

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă