12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimele arestări în urma naufragiului din largul coastelor Libiei

Primele arestări în urma naufragiului din largul coastelor Libiei

Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor libiene au fost arestaţi, luni, sub acuzaţia de trafic de persoane şi omucideri multiple prin imprudenţă în legătură cu dezastrul, relatează Sky News, conform Mediafax.

Citește și: Tragedie în Mediterană. O navă cu 700 de imigranți s-a răsturnat. Paza de Coasta a Italiei intervine în acest moment

Anchetatorii i-au arestat pe cei doi după ce aceştia au sosit în Sicilia, la bordul unei ambarcaţiuni care transporta 27 de supravieţuitori.

Cele 24 de cadavre recuperate după tragedie au fost transportate, luni, în Malta. Sute de persoane închise în cala ambarcaţiunii ar fi murit, potrivit unor martori.

Citește și: Circa 400 de imigranţi ilegali au murit într-un naufragiu pe Mediterana

În timp ce căutarea victimelor dezastrului din weekend continua, Paza de Coastă a intervenit în urma a două mesaje de ajutor. Acestea proveneau de pe o barcă pneumatică în care se aflau 100-150 de imigranţi ilegali şi de pe o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau alte aproximativ 300 de persoane, potrivit premierului italian Matteo Renzi.

La câteva ore după primirea acestor mesaje prin care se cerea ajutor, nu era clar cum decurgeau operaţiunile pe Mediterana, potrivit postului. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), unul dintre apelanţi a anunţat că 20 de persoane erau deja moarte şi că ambarcaţiunea se scufunda în apele internaţionale.

Într-un incident separat, cel puţin trei persoane, inclusiv un copil, au murit după ce o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau imigranţi ilegali a eşuat în largul insulei greceşti Rodos.

Miniştrii de Externe din statele membre UE, îndemnate să-şi asume responsabilitatea, au ajuns luni la un acord asupra unor măsuri suplimentare în abordarea acestei crize, inclusiv crearea unei forţe comune care să depisteze traficanţii de persoane şi unor eforturi de a distruge ambarcaţiunile prost întreţinute pe care aceştia le folosesc în cadrul traficului cu imigranţi.

În cadrul acestei reuniuni, programate anterior, la Luxemburg, ei au dezvăluit un plan în zece puncte, care implică, între altele dublarea efectivelor şi fondurilor Operaţiunii Triton de protecţie a frontierelor UE.

Citește și: Tragedie în Mediterană. Cel puțin 24 de morți până în acest moment

Un val de imigranţi ilegali încearcă să ajungă pe ţărmurile UE, în special în Italia şi Malta. Ei fug din calea unor conflicte, reprimare şi sărăcie din ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Cel puţin 1.500 de persoane s-au înecat în Mediterana de la începutul acestui an.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Răsturnare de situație la FC Barcelona! Decizia de ultim moment luată de Xavi

După ce anunțase că la finalul acestui sezon va părăsi banca tehnică a formației FC Barcelona, antrenorul spaniol Xavi Hernandez a ajuns la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă