21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimele reacții vehemente după intervenţia Rusiei în Siria

Primele reacții vehemente după intervenţia Rusiei în Siria

Decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a interveni militar pentru susţinerea regimului Bashar al-Assad este o "eroare teribilă", crede premierul Marii Britanii, David Cameron, în timp ce Turcia a catalogat drept "inacceptabile" presupusele atacuri ruse contra rebelilor susţinuţi de Occident.

"Rusia a intervenit în sprijinul măcelarului Bashar al-Assad, ceea ce este o eroare teribilă pentru Rusia şi pentru întreaga lume", a declarat David Cameron, potrivit BBC, cu ocazia congresului anual al Partidului Conservator, desfăşurat în Manchester.

"Intervenţia militară rusă va face regiunea mai instabilă, va conduce la intensificarea radicalizării şi la amplificarea terorismului. Aş transmite Rusiei următorul mesaj: schimbaţi direcţia, alăturaţi-vă nouă în atacarea reţelei teroriste Stat Islamic", a insistat premierul Marii Britanii.

Rusia susţine că atacă poziţii teroriste în Siria, dar Cameron a exprimat dubii privind acest lucru. "Din ceea ce am văzut până acum, majoritatea bombardamentelor ruse au vizat zone din Siria care nu sunt ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, ci de opozanţi ai regimului", a spus Cameron.

La rândul său, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Rusia că riscă izolarea pe plan internaţional.

"Intervenţia Rusiei în Siria este o mare eroare. Turcia este întristată şi dezamăgită de acţiunile Rusiei", a spus Recep Tayyip Erdogan, care oferă susţinere forţelor opoziţiei siriene în conflictul cu regimul de la Damasc.

Atacarea insurgenţilor susţinuţi de Occident este "inacceptabilă", a spus Erdogan, conform site-ului ziarului The Washington Post.

Rusia a intensificat, duminică, raidurile aeriene efectuate în Siria, distrugând poziţii teroriste, Statul Major al armatei ruse susţinând că aproximativ 600 de islamişti încearcă, pe fondul bombardamentelor, să fugă spre Europa, informează CNN. "Raidurile ruse au redus considerabil capacităţile teroriste", a declarat generalul rus Andrei Kartapolov, şeful Direcţiei pentru operaţiuni de luptă din cadrul Statului Major al armatei ruse, subliniind că sunt vizate poziţii ale grupurilor islamiste Stat Islamic şi Frontul al-Nusra.

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat miercuri raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie afiliată opoziţiei siriene, raidurile aeriene ruse s-au soldat cu moartea a cel puţin 39 de civili.

Cele mai citite

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă