20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialPrimul american vinovat că a vrut să intre în ISIS este un...

Primul american vinovat că a vrut să intre în ISIS este un fost angajat al Forțelor Aeriene

Un tribunal federal din districtul new-yorkez Brooklyn l-a găsit vinovat pe un fost mecanic din Forţele aeriene americane de tentativă de aderare la gruparea jihadistă Stat Islamic, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Decizia de miercuri reprezintă prima sentință în care un cetățean american este găsit vinovat de tentativă de aderare la ISIS. 

În ianuarie 2015, americanul Tairod Pugh, în vârstă de 48 de ani, a încercat să ajungă din Egipt în Siria, via Turcia, dar autorităţile turce l-au reţinut pe aeroportul din Istanbul. În bagajele sale au fost găsite o mască facială de culoare neagră, o hartă pe care erau marcate poziţiile din Siria controlate de gruparea Stat Islamic şi un grafic detaliat cu punctele de trecere a frontierei turco-siriene. 

După câteva zile, Pugh a ajuns în Statele Unite unde a fost acuzat de comiterea unor fapte legate de terorism. 

Avocaţii lui Tairod Pugh au susţinut că acesta a plecat în Turcia pentru a-şi căuta un loc de muncă şi nu pentru a deveni jihadist. 

Totuşi, procurorii au subliniat că, într-o scrisoare găsită în laptopul său şi adresată soţiei sale egiptene, acuzatul a promis să lupte pentru islam şi a declarat ferm că are două opţiuni: ''Victoria sau martiriul''. 

După un proces care a durat o săptămână, instanţa federală din Brooklyn l-a declarat pe Tairod Pugh vinovat pentru tentativă de furnizare de sprijin material unei organizaţii teroriste şi obstrucţionare în scopul distrugerii a patru echipamente electronice după detenţia sa din Turcia. 

Originar din New Jersey, Pugh riscă o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare. Pedeapsa va fi stabilită în cursul acestui an, a indicat tribunalul, fără a face alte precizări. Potrivit lui Eric Creizman, avocat al apărării, sentinţa ar urma să fie anunţată în luna septembrie. 

În perioada 1986-1990, Tairod Pugh a activat în cadrul Forţelor aeriene ale SUA, fiind specializat în mentenanţa motoarelor de avioane şi a sistemelor de navigare aeriană. Ulterior, în 2009 şi 2010, el a lucrat în Irak pentru o companie subcontractoare a armatei americane.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Importurile de gaze au crescut cu 34,5%, în primul trimestru din 2024

România a importat, în primele trei luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 323 tone echivalent petrol (tep), cu 34,5% mai...

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă