12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialPrimul miting al opoziţiei ruse în Moscova, după un an şi jumătate....

Primul miting al opoziţiei ruse în Moscova, după un an şi jumătate. Ce au scandat manifestanții

La primul miting autorizat al opozției ruse, după un an și jumătate, au participat mii de persoane, printre care și principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care a subliniat că  “schimbarea este posibilă” în Rusia, potrivit Mediafax

Organizată la iniţiativa bloggerului şi opozantului Aleksei Navalnîi, manifestaţia a fost autorizată de Primăria Moscovei, dar exilată într-o suburbie din sud-estul capitalei ruse, la 15 kilometri de centrul oraşului, şi încadrată de un important dispozitiv de securitate.

Citește și: Rusia preia inițiativa în Siria, sub ochii Occidentului

“Cine l-a ucis pe Nemţov?”

Manifestanții au purtat drapeluri în culorile Rusiei și au afișat pancarte pe care scria “Cine l-a ucis pe Nemţov?”, “Propaganda ucide” sau “Încetaţi să minţiţi, încetaţi să furaţi”.

“Oamenii care sunt aici sunt cei care cred în ceva mai bun. Noi nu luptăm împotriva lui Putin, ci împotriva oamenilor care nu cred că este posibil să schimbi ceva. Schimbarea este posibilă şi noi vom ajunge acolo. Nu am alt obiectiv decât să-mi păstrez demnitatea. Să rămânem oameni oneşti“, a declarat Navalnîi pe scenă.

Potrivit poliţiei din Moscova, citată de agenţia de presă publică RIA Novosti, la manifestaţie au participat 4.000 de persoane. Organizatorii au afirmat însă că au fost 7.000 de manifestanţi.

“Oamenii trebuie să aibă dreptul să-şi exprime opiniile, să manifesteze. Nu există nicio relaţie între putere şi popor, iar acest lucru este tragic”, a apreciat Anna Ambarţumian, o antreprenoare de 27 de ani.

Citește și: Întâlnire la nivel înalt în Rusia

“Cerem dreptul de a participa la alegeri. Cerem sfârşitul războaielor, abolirea cenzurii, eliberarea deţinuţilor politici şi lupta împotriva corupţiei”, au anunţat organizatorii manifestaţiei pe pagina de Facebook a evenimentului.

Unul dintre liderii mişcării de opoziţie Solidarnost, Ilia Iaşin, un apropiat al opozantului Boris Nemţov, carre a fost asasinat în apropierea Kremlinului în februarie, a repetat că nu se pune problema să părăsească Rusia.

Această manifestaţie a opoziţiei a fost prima autorizată la Moscova după mai mult de un an şi jumătate. Aceasta intervine la o săptămână după alegerile regionale care au confirmat dominaţia partidului pro-Kremlin Rusia Unită, dar pe care opozanţii, aproape excluşi de la scrutin, le denunţă din cauza fraudelor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă