14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialPrimul mort în Ucraina, de la intrarea în vigoare a armistiţiului

Primul mort în Ucraina, de la intrarea în vigoare a armistiţiului

O femeie a fost ucisă în schimburile de focuri de la Mariupol, ea devenind astfel primul mort de la intrarea în vigoarea a armistiţiului între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi, a anunţat primăria, citată de AFP, scrie Mediafax.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii proruşi au semnat, vineri, un armistiţiu, însoţit de un acord de retragere a trupelor şi un schimb de prizonieri, la finalul unei reuniuni la Minsk, capitala Belarusului, menită încheierii celor cinci luni de conflict sângeros în estul Ucrainei.

Armistiţiul, care pune capăt unor lupte violente soldate cu aproape 2.600 de morţi din aprilie, a intrat în vigoare la ora 15.00 GMT (18.00, ora României).

Tiruri nu au mai fost auzite după ora locală 18.00 (18.00, ora României) la Doneţk, un fief al rebelilor din estul Ucrainei, şi nici la Mariupol, ultimul mare oraş din estul acestei ţări ameninţat de separatiştii proruşi.

"Armistiţiul are la bază un acord la care s-a ajuns în cursul convorbirii mele telefonice cu preşedintele rus (Vladimir) Putin", a declarat şeful de stat ucrainean, Petro Poroşenko, în marja summitului NATO, desfăşurat la Newport (Marea Britanie).

"Acesta este motivul pentru care cred că (…) este de-acum responsabilitatea noastră comună de a face ca acest armistiţiu să dureze mult timp", a subliniat el.

Nicio precizare nu a fost făcută cu privire la durata armistiţiului, care constituie un succes pentru separatişti şi Rusia, în măsura în care este susceptibil să conducă la pierderea din partea Kievului a controlului asupra mai multor oraşe din estul Ucrainei, după înaintarea victorioasă în ultimele săptămâni a insurgenţilor, ajutaţi pe teren de către militari ruşi, potrivit occidentalilor.

"Grupul de contact", alcătuit din Rusia, Ucraina, separatiştii proruşi şi OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), care s-a reunit la Minsk, a ajuns la un acord cu privire la "retragerea trupelor, accesul convoaielor umanitare şi un schimb de prizonieri în baza principiului «toţi contra tuturora»", potrivit reprezentantei OSCE, Heidi Tagliavini.

Însă Tavigliani nu a oferit precizări despre modalităţile de retragere a trupelor.

Kremlinul a salutat semnarea acordului şi şi-a exprimat speranţa că acesta va fi "respectat punct cu punct".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, i-a îndemnat pe "toţi cei care sunt implicaţi în acest acord să dea dovadă de bunăvoinţă şi să adopte măsuri concrete pentru a-l aplica în totalitate şi în mod urgent şi eficient".

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, a subliniat că armistiţiul trebuie să aibă efecte "pe teren".

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă