15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialPrimul președinte civil al Coreii de Sud, după 30 de ani de...

Primul președinte civil al Coreii de Sud, după 30 de ani de dominație militară, a murit

Fostul președinte al Coreii de Sud, Kim Young-Sam, devenit în 1993 primul șef de stat civil după 30 de ani de dominație militară, a murit, sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, au informat surse medicale, potrivit AFP, conform Agerpres. 

Kim Young-Sam, aflat la conducerea Coreii de Sud între 1993 și 1998, a suferit de o infecție a sângelui (bacteriemie). El fusese internat în spital cu câteva zile înainte de decesul său din cauza unei febre puternice, conform directorului spitalului național din Seul, Oh Byung-Hee.

Mandatul său prezidențial a fost marcat de două evenimente majore: prima criză nucleară cu Coreea de Nord, în 1994, și semnarea unui plan de salvare de 58 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional, în cursul crizei financiare care a lovit Asia între 1997 și 1998.

Figură emblematică a mișcării în favoarea democrației, el a fost plasat sub arest la domiciliu de două ori pentru o durată totală de doi ani, la începutul anilor 1980.

Kim Young-Sam a fost candidat la primele alegeri prezidențiale libere din 1987, dar în fața unei opoziții divizate victoria i-a revenit fostului general Roh Tae-Woo.

Cele mai citite

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 19 mai 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 19 mai 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 19 mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă