6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimul președinte democratic ales al Ungariei a murit

Primul președinte democratic ales al Ungariei a murit

Arpad Goncz, fostul preşedinte al Ungariei în perioada 1990-2000, a murit la vârsta de 93 de ani, au declarat marţi reprezentanţi ai familiei fostului şef de stat pentru MTI, citat de Mediafax

Parlamentul ungar a păstrat un moment de reculegere, în timp ce Guvernul i-a adus un omagiu, într-o declaraţie de condoleanţe, în care a subliniat că, în calitate de prim şef de stat al unei Ungarii libere şi democrate, Goncz “a servit, în cei zece ani de preşedinţie, cât a putut mai bine”.

“Ni-l vom aminti pe Arpad Goncz cu respect. El a fost o personalitate activă şi importantă în anii în care Ungaria a trecut de la dictatură la democraţie”, a declarat premierul Viktor Orban din partea Fidesz.

Goncz, născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor şi traducător de beletristică, şi-a asumat un rol activ în politică spre sfârşitul anilor ’80.

El a fondat Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ, liberali) în 1988 şi a devenit preşedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989.

În 1990, el a fost ales membru al Parlamentului şi a devenit rapid preşedinte.

Cele două partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar şi SZDSZ, l-au ales pentru mandat de preşedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în 1995 şi s-a retras de la preşedinţie pe 4 august 2000, după zece ani la putere. Legea ungară nu permite mandate cumulate de peste zece ani.

Centrul de Informare al Guvernului a anunţat într-un comunicat că a transmis sincere condoleanţe familiei defunctului preşedinte. Guvernul, cu permisiunea familiei, îi va asigura o “înmormântare demnă”, se arată în comunicat.

Creştin-democraţii, care fac parte din coaliţia de guvernământ, au transmis condoleanţe într-un comunicat. “Viaţa şi persoana (fostului preşedinte) s-au întrepătruns cu istoria Ungariei, într-o perioadă de schimbare de regim politic”, apreciază ei. “Amintirea şi realizările sale vor dăinui”, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Partidului Socialist ungar l-a omagiat pe Goncz ca pe un “simbol al unităţii naţionale”, a cărui “personalitate a sintetizat ideile cele mai valoroase”. Goncz reprezintă un “un punct de referinţă exemplar şi un simbol”, l-a elogiat Jozsef Tobias în declaraţia sa.

Partidul Împreună (Egyutt, opoziţie) îl comemorrează pe Goncz ca pe “un liberal-democrat adevărat, angajat”. Fostul şef de stat reprezintă “personificarea unităţii naţiunii, un exemplu de umanitate”, care a oferit “linii directoare tuturor (ungurilor) într-o perioadă foarte dificilă”.

În perioada în care s-a aflat la putere, Goncz a rămas cel mai popular şi mai iubit om de stat din Ungaria, în pofida unor situaţiilor dificile cu care s-a confruntat, între care o adevărată blocadă a taximetriştilor în Budapesta şi solicitări din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio şi de televiziune naţionale, cărora nu le-a dat curs.

După ce s-a retras de la putere, Goncz a rămas una dintre cele mai populare personalităţi din Ungaria şi a continuat să participe deopotrivă la evenimente politice şi literare.

El a fost preşedinte şi preşedinte de onoare, în perioada 1989-1990, al Asociaţiei Scriitorilor Unguri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă