23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialPrințul Charles NU a participat la banchetul oficial în onoarea președintelui chinez

Prințul Charles NU a participat la banchetul oficial în onoarea președintelui chinez

Prințul Charles a absentat, miercuri, de a banchetul oficial în cinstea președintelui chinez Xi Jinpic, în ciuda faptului să serviciile sale au transmis că va fi ”foarte implicat” în vizita de stat a liderului Chinei, relatează Agerpres

În vizită între 20-23 octombrie, președintele chinez și soția sa Peng Liyuan vor locui în Palatul Buckingham, potrivit tradiției pentru vizite de stat, înconjurate de cel mai mare fast, amintește AFP.

În acest cadru, absența Prințului Charles de la banchetul oficial a fost foarte remarcată miercuri, când a fost anunțat programul oficial.

Apropiat de Dalai Lama, Prințul Charles întreține raporturi cunoscute ca tensionate cu președintele chinez. El nu s-a dus încă niciodată în China și s-a făcut remarcat deja prin absență de la dineurile oficiale în onoarea lui Jiang Zemin, în 1999, și a lui Hu Jintao, în 2005.

Presa britanică nu a omis să amintească, de asemenea, că el i-a calificat la un moment dat pe liderii chinezi drept ”personaje înspăimântătoare din ceară” în unul din carnetele sale din care s-au scurs informații în mass-media.

O purtătoare de cuvânt a Casei Clarence, reședința oficială a lui Charles, a insistat totuși să spună că Prințul de Walles și soția sa, Camilla, vor fi ”foarte implicați în vizita de stat” a președintelui chinez.

Prințul Charles și Camilla urmează astfel să-l primească pe șeful statului chinez la hotel Mandarin Oriental, să-l însoțească la ceremonia de bun-venit la Horse Guards Parade și apoi să ia parte la un dejun împreună cu el și cu Regina Elizabeth II la Buckingham Palace. Președintele este invitat, de asemenea, să bea un ceai la Clarence House.

Voiajul prezidențial al lui Xi Jinping se înscrie tocmai în voința guvernului britanic de a restabili relațiile cu China, important partener economic al țării.

Ministrul finanțelor, George Osborne, s-a deplasat de altfel în China săptămâna trecută pentru o vizită de cinci zile, în cursul căreia a anunțat mai multe proiecte economice vizând întărirea cooperării sino-britanice.

Relațiile diplomatice între cele două țări s-au răcit net în 2012, când primul ministru britanic David Cameron l-a primit pe Dalai Lama la Londra.

Cele mai citite

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă