13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialProbleme cu avioanele americane de vânătoare F-35

Probleme cu avioanele americane de vânătoare F-35

Armata americană a interzis în weekend, pentru o scurtă perioadă de timp, zborul tuturor avioanelor americane de vânătoare de tip F-35, după o scurgere de ulei la motor, un nou incident în cadrul acestui program foarte scump, relatează Mediafax.

Oficiali din cadrul programului au catalogat decizia, adoptată vineri, drept o măsură de "prudenţă", subliniind că cea mai mare parte a avioanelor de tip F-35 a fost declarată aptă de zbor după o inspecţie.

Interdicţia de zbor a fost decretată după ce un pilot a primit o alertă cu privire la o problemă cu uleiul motorului, în cursul unui zbor efectuat marţi. Avionul a aterizat fără probleme la baza militară Yuma, în Arizona (vest).

Cea mai mare parte a celor 97 de avioane de tip F-35 operaţionale în prezent au fost inspectate şi declarate apte de zbor, a dat asigurări un oficial din cadrul programului. Trei avioane nu au trecut de controale.

"Avioanele cu echipamente cu probleme au interdicţia de a zbura până la rezolvarea problemelor", a anunţat Biroul programului F-35 într-un comunicat.

Aceste inspecţii au fost efectuate cu mai puţin de o lună înainte ca avionul de tip F-35B să fie prezentate la nivel internaţional.

Producătorul de motoare Pratt & Whitney, o filială a United Technologies Corp., a precizat că inspecţiile au durat fiecare în parte aproximativ o oră şi jumătate şi că "aproape toate" avioanele de vânătoare au fost declarate capabile de serviciu sâmbătă seara.

Avionul de tip Joint Strike Fighter (JSF), lăudat ca o minune tehnologică, a fost afectat de o serie de amânări din cauza bugetului, care a crescut până la suma de peste 390 de miliarde de dolari pentru 2.443 de avioane, prezentând o întârziere de şapte ani. Acest program de înarmare este cel mai scump din istoria Statelor Unite.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Vasile Bănescu (BOR): “Victoria lui Nemo (Nimeni), zdrobitoare asupra firescului și insultătoare la adresa Muzicii”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortdoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, comentează în termeni duri finala concursului Eurovision, susținând că ea a reprezentat "Victoria lui...
Ultima oră
Pe aceeași temă