20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProcesele în masă din Egipt, o "parodie de justiţie"

Procesele în masă din Egipt, o “parodie de justiţie”

Procesele în masă din Egipt, care au dus la condamnarea a peste 220 de persoane la moarte, sunt "imorale şi constituie o parodie de justiţie", a declarat, luni, Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-un comunicat publicat la Geneva, Pillay s-a declarat "şocată şi foarte alarmată" în legătură cu sentinţele şi pedepsele între şapte şi zece ani de închisoare pronunţate luni pentru trei jurnalişti ai postului Al-Jazeera, acuzaţi de susţinerea grupării Fraţii Musulmani a preşedintelui destituit Mohamed Morsi. În acest caz, alţi 11 jurnalişti judecaţi în contumacie, dintre care trei sunt străini, şi anume doi britanici şi o olandeză, au fost condamnaţi la zece ani de închisoare.

Ea a apreciat că acuzaţiile aduse la adresa unor jurnalişti sunt "prea generale şi vagi, şi, prin urmare, întăreşte ideea că ţinta reală este libertatea de exprimare", mai scrie Mediafax.

"Nu este o infracţiune să deţii o cameră sau să încerci să prezinţi dintr-un punct de vedere diferit un anumit eveniment. Nu este o infracţiune să critici autorităţile sau să intervievezi persoane care au opinii nepopulare", a insistat ea, îndemnând autorităţile egiptene să "elibereze fără întârziere" toţii jurnaliştii şi reprezentanţii media.

Aceste condamnări, precum şi condamnarea la moarte, sâmbătă, a 183 de presupuşi susţinători ai fostului preşedinte islamist egiptean Mohamed Morsi, inclusiv a lui Mohamed Badie, liderul grupării islamiste Fraţii Musulmani, de-acum interzise, au fost pronunţate în urma unor proceduri judiciare "punctate de nereguli şi care sunt o încălcare a dreptului internaţional", a denunţat ea.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă