10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialProcuror turc: CIA și FBI i-au instruit pe adepții clericului Gulen

Procuror turc: CIA și FBI i-au instruit pe adepții clericului Gulen

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din SUA ar fi oferit training adepţilor clericului musulman Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, afirmă un act de acuzare pregătit de către un procuror turc în legătură cu tentativa de puci eşuată de la 15 iulie din Turcia, a relatat joi cotidianul Hurriyet Daily News, citat de agenţia de presă a Macedoniei, MIA, informează Agerpres.

”CIA şi FBI au oferit o pregătire în mai multe subiecte cadrelor formate în centrele culturale ce aparţin mişcării lui Gulen. Operaţiunile întreprinse de către procurori şi oficiali din domeniul securităţii în timpul procesului din 17 decembrie pot fi luate ca un bun exemplu pentru aceasta”, se afirmă în actul de acuzare pregătit de către Biroul Procurorul public din Edirne (oraş în Turcia europeană, fostul Adrianopol) şi acceptat de către Curtea Penală. 

”Procesul din 17 decembrie” se referă la ancheta de corupţie lansată pe 17 decembrie 2013, care a vizat înalţi oficiali guvernamentali. 

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de guvernământ) susţine că Gulen a pus la cale tentativa de puci eşuată din 15 iulie şi că urmează să depună o cerere de extrădare a clericului din SUA. 

”Tentativa de puci (eşuată) a avut drept scop slăbirea statului împreună cu toate instituţiile sale prin înlăturarea totală a guvernului. Cei din mişcarea Gulen care lucrează în instituţiile judiciare şi de securitate şi care au urmat pregătirea mai sus menţionată au preluat această sarcină şi au trecut la acţiune”, se mai spune în actul de acuzare, menţionează de asemenea agenţia turcă de presă Anadolu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Gabriela Firea anunță că situația lui Cătălin Cârstoiu va fi discutată în coaliție în curând

Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să...

Robert Negoiță, gata să îl înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei: „Eu nu mai refuz”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL în cazul în care medicul...
Ultima oră
Pe aceeași temă