20.2 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPromo-LEX semnalează probleme grave la secțiile de vot din Republica Moldova....

Promo-LEX semnalează probleme grave la secțiile de vot din Republica Moldova. Alegători cu mai multe buletine de vot, bani și cadouri

Asociația Promo-LEX a semnalat, duminică, încălcări grave ale legii pe timpul desfășurării procesului electoral în Republica Moldova, informează site-ul timpul.md.

Intimidarea membrilor birourilor electorale, eliberarea mai multor buletine de vot unui singur alegător, dar şi oferirea de bani sau cadouri electorale – astfel de încălcări în cadrul scrutinului prezidenţial au constat observatorii Asociaţiei Promo-LEX până la ora 12.30.

Pavel Postică, preşedintele Misiunii de observare a alegerilor, a spus că până la ora menţionată au fost recepţionate în jur de 2020 de rapoarte de la observatori. Principala constatare care deranjează este că în cel puţin 15 secţii de votare observatorii nu sunt lăsaţi să activeze fără restricţii – fie li se stabilea un anumit loc unde să se afle, fie li se interzice fotografierea sau alte acţiuni.

În 15 secţii de votare se pare că buletinele de vot nu au fost păstrate într-un loc sigur, fiind lăsate pe geam sau pe masă, fără o supraveghere specială.

Au fost atestate cel puţin 83 de cazuri când alegătorii nu au fost verificaţi în sistemul electronic. Au votat fără aplicarea ştampilei în fişa de însoţire a buletinului de identitate în jur de 100 de alegători. Votarea fără documente de identitate sau cu documente necorespunzătoare a fost sesizată în cel puţin 15 cazuri.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...
Ultima oră
Pe aceeași temă