12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTEST. Femeile israeliene au intrat în GREVA FOAMEI: Nu se mai...

PROTEST. Femeile israeliene au intrat în GREVA FOAMEI: Nu se mai poate trăi în ură şi frică

Femei israeliene, evreice şi arăboaice, au iniţiat marţi o grevă a foamei, colectivă şi cu schimbul, pentru a cere o soluţie negociată la conflictul cu palestinienii, la un an de la ultimul război din Gaza, relatează Agerpres

Membre ale mişcării ”Women Wage Peace” (‘Femeile fac pace’) au montat un cort în faţa reşedinţei premierului israelian Benjamin Netanyahu şi au declanşat o grevă a foamei de 50 de zile, egală cu durata acestui conflict. 

Femeile fac grevă în grupuri de cinci, pe o durată de circa 25 sau 50 de ore, fiind apoi înlocuite de un alt grup, explică Marie-Lyne Smadja, una dintre fondatoarele mişcării, cu o pancartă pe care stă scris ”postesc”, agăţată de gât. 

Potrivit unei mame de familie de 54 de ani, aproape 300 de femei s-au înscris în această campanie. 

”La fel cum am dat dovadă de hotărâre atunci când ne-am lansat în această grevă a foamei, cerem guvernului nostru să propună în sfârşit o alternativă la revenirea neîncetată a războaielor”, a explicat aceasta. 

O altă femeie a explicat că să faco greva foamei este cel mai calm mod în care pot striga că s-au săturat de război. 

”Să faci greva foamei este mijlocul cel mai calm de a striga că nu putem trece dintr-un război în altul şi de a ne trimite copiii (n.red să lupte) fără a reacţiona”, consideră Galit Massader, de 50 de ani. 

Amal Rihan Abou Ramadan, profesoară de arabă la Jaffa, speră, la rândul său, că liderii israelieni ”vor înţelege în sfârşit că nu se mai poate trăi astfel, în ură şi frică”.  

În şase ani de zile, trei războaie au opus Israelul mişcărilor armate palestiniene, printre care Hamas-ul islamist care deţine controlul în Gaza. Ultimul conflict a făcut 2.251 de morţi de partea palestiniană şi 73 de morţi de partea israeliană, în majoritate soldaţi. 

”Women Wage Peace”, care se declară independentă, numără 8.000 de membri. 

Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă