10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialProtest în Grecia. Mii de persoane cer încheierea austerității

Protest în Grecia. Mii de persoane cer încheierea austerității

Mii de manifestanţi antiausteritate s-au reunit miercuri în Piaţa Syntagma din Atena, aceasta fiind prima mare demonstraţie majoră împotriva creditorilor Greciei de la preluarea guvernării de către Syriza, relatează Mediafax

În lipsa acordului cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, referitor la reformele necesare economiei, Grecia nu poate primi restul de 7,2 miliarde de euro din programul de 240 de miliarde de dolari care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de 1,6 miliarde de euro scadente în iunie.

”Este timpul pentru o Europă a egalilor”

Protestatarii au declarat că nu vor ca Grecia să părăsească zona euro, dar că vor ca măsurile de austeritate să înceteze. 

“Suntem aici ca să arătăm restului Europei că nu trebuie să părăsim zona euro, dar ne sprijinim Guvernul şi democraţia. Sunt tânăr dar nu vreau să plec din Grecia. Îmi place Grecia şi nu îmi voi abandona ţara. Persoanele care au creat această mizerie ar trebui să fie cele care pleacă“, a declarat Yanis, un protestatar în vârstă de 18 ani”.

Citește și: Tsipras, în vizită în Rusia. Eurogrupul se reunește pentru a negocia un nou acord

Într-o atmosferă de carnaval, grecii s-au reunit prin intermediul reţelelor de socializare, purtând bannere care cer încheierea politicilor de austeritate cu care s-a confruntat ţara în ultimii cinci ani. Sondajele arată o susţinere copleşitoare faţă de euro în Grecia, dar termenii acestei apartenenţe nu ar trebui să “umilească” ţara, a declarat Panagiota Bleta, o manifestantă în vârstă de 40 de ani. “Ne vrem demnitatea înapoi”, a adăugat ea.

“Nu vrem o înţelegere în care să rămânem în zona euro şi să fim umiliţi. Este timpul să creăm o Europă a egalilor”, a continuat ea.

Stagnarea de cinci luni a negocierilor a condus la o recădere a ţării în recesiune şi sistemul bancar este pe marginea prăpastiei. “Nimic nu s-a schimbat din februarie. Este ca şi cum ar glumi cu noi cu o înţelegere”, a adăugat Dimitrios, în vârstă de 52 de ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă