13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPROTEST la Berlin. Mii se oameni se OPUN proiectelor de liber schimb...

PROTEST la Berlin. Mii se oameni se OPUN proiectelor de liber schimb UE-SUA-Canada

Mii de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, la Berlin pentru protesta faţă de proiectul de liber schimb TTIP, în prezent în discuție, între Uniunea Europeană și SUA, precum și împotriva celui între UE și Canada (Ceta), relatează Agerpres. 

La apelul mai multor partide politice, organizații sindicale, de protecție a mediului, antimondialiste și de apărare a consumatorului, manifestanții au început să se adune în jurul orei 09:00 GMT în fața Gării centrale din Berlin, de unde au plecat în marș.

Organizatorii se așteaptă să vină între 50.000 și 100.000 de participanți la această acțiune, mobilizând pentru transportul lor la Berlin numeroase trenuri speciale și peste 600 de autocare în toată Germania.

Principalul obiectiv al manifestației: acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership—Tafta, în franceză), a cărui viitoare rundă de negocieri urmează să aibă loc la sfârșitul lunii octombrie la Miami (Florida) și care urmărește să suprime barierele vamale și între reglementările dintre SUA și Europa.

Un acord similar, Ceta (Accord économique et commercial global), este în discuție între UE și Canada.

Oponenții se tem că aceste tratate nu vor duce decât la o dereglementare generalizată și la un recul în aria de acțiune a guvernelor.

În negociere din 2013, acordul comercial SUA-Europa va fi, dacă se va încheia, cel mai vast din lume. Cele două părți vor să-l încheie înainte de sfârșitul mandatului președintelui Barack Obama anul viitor, în pofida numeroaselor obstacole, în special a opoziției opiniei publice din unele țări europene, între care și Germania.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă