12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialProteste în Franța. Mii de tineri au manifestat împotriva extremei drepte

Proteste în Franța. Mii de tineri au manifestat împotriva extremei drepte

După victoria istorică a partidului de extremă dreapta, condus de Marine Le Pen, în alegerile europarlamentare, mii de tineri au manifestat, sâmbătă, în Franţa, împotriva Frontului Naţional (FN), informează Mediafax.

La Paris, mii de elevi de liceu şi studenţi (4.200, potrivit poliţiei; 8.000, potrivit organizatorilor) au scandat sloganuri auzite în mod tradiţional în timpul manifestaţiilor de denunţare a extremei drepte, între care "F de la fascist, N de la nazist" sau "Prima, a doua, a treia generaţie suntem cu toţii copii de imigranţi".

De asemenea, sute de tineri au manifestat la Lyon (centru), Toulouse (sud-vest), Strasbourg (est), Marsilia (sud) şi în alte oraşe la apelurile unor sindicate studenţeşti şi ale elevilor de liceu, dar şi ale mişcărilor tinerilor socialişti, comunişti şi ecologişti.

Frontul Naţional a obţinut un scor istoric, duminică, în alegerile europarlamentare, terminând detaşat pe primul loc cu aproape 25% din voturi. Aproape 30% din cei cu vârste sub 35 de ani care au mers la vot au optat pentru partidul de extremă dreapta, potrivit unor sondaje.

Succesul FN a fost favorizat de criza economică din Franţa, de scăderea popularităţii preşedintelui socialist François Hollande şi incapacitatea dreptei de a se prezenta ca alternativă.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă